Експерт: причин для зростання ціни на бензин до кінця року немає

14 Жовтня 2012, 18:00

«В Україні, на мій погляд, не буде жодних коливань, оскільки серйозних коливань ціни на нафту не прогнозується, тобто нема підстав казати про можливості наростання чи здешевлення бензину і дизельного палива до кінця року. Можливо, коли зменшуватиметься попит, щоб його стимулювати, окремі мережі можуть піти на певне здешевлення нафтопродуктів – на 5-10 копійок. Але більшість компаній триматимуть нинішній рівень цін до кінця року, а можливо й далі», – заявив експерт.

Водночас Рябцев зауважує, що до кінця місяця все ж прогнозується зниження ціни на світову нафту.

«На найближчу перспективу – до кінця місяця – сформувалася передумова для незначного здешевлення (нафти – Ред.) в Європі. За нашими прогнозами, ціна може впасти з нинішньої $112-115 до $100 за барель. Втім, на ціну в Україні це не вплине, оскільки в нас є так звана плаваюча ставка акцизного податку, яка збільшує акциз в тому разі, якщо нафта дешевшає до $105 і нижче. Оператори втримуватимуть ціну ще через те, що 10 вересня було досягнуто домовленість про незмінність цін щонайменше до виборів. Втім, утримуватимуться і від зниження цін, оскільки про це ніхто нічого не казав», – зазначив він.

Єдине, що може змінити ситуацію з ціною на українському ринку, за словами Рябцева, – це запровадження законопроекту про введення імпортного мита на нафтопродукти.

«Якщо вдасться вплинути на міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі в такий спосіб, що вони погодяться з цієї ініціативою Бойка, то можна очікувати через 20 днів після прийняття цього рішення різкого подорожчання усіх нафтопродуктів. Бензину, наприклад, на 1,20 грн. Звісно, до виборів ніхто цього робити не буде, бо це – смерть Партії регіонів. А після виборів усі будуть зайняті «діленням портфелів». Якщо хтось про це згадає, то така небезпека існує», – заявив експерт.

Втім, на думку Рябцева, влада може піти на такий «непопулярний крок лише в тому випадку, коли вона отримає перевагу на виборах і може розраховувати на ресурс більшості».

«Однак, такого, як засвідчують відповідні опитування, не відбудеться, тому навряд чи хтось піде на цей крок», – додав він.

Водночас експерт зазначає, що на сьогодні виправдана ціна на нафтопродукти така: на бензин А-95 (Євро 3) – близько 10,75-10,78 грн, А-95 (Євро 4) – 11,45-11,47 грн, А-95 (Євро 5) – близько 12,25 грн, дизельне паливо – 9,80-9,87 грн.

Позначки: