На Вінниччині опозиційний кандидат шукає своїх виборців на весіллях

26 Вересня 2012, 15:22

За словами довготермінового спостерігача ОПОРИ, перед тим як прийти на весілля Костянтин Якименко запитує дозволу в батьків, які йому зазвичай не відмовляють. Так, 15 вересня в місті Немирів у ресторані «Троя» відбулося весілля.

Як розповіли гості, на весілля прийшов Костянтин Якименко, який не є родичем чи знайомим молодят. Він привітав молоду сім’ю та вручив подарунок – кухонний комбайн.

Також представники штабу Костянтина Якименка, попередньо запитавши дозволу у господарів, завітали 8 вересня на весілля у смт. Вороновиця Вінницького районуі привітали молодих та подарували їм подарунок,.

В ОПОРІ вважають, що такі дії Якименка є порушенням вимог частини тринадцятої статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», згідно з якими забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям безоплатно або на пільгових умовах матеріальних цінностей. Таке надання виборцям, закладам, установам, організаціям безоплатно або на пільгових умовах матеріальних цінностей, що супроводжується іменем кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Як повідомлялось, в інтерв’ю Тиждень.ua голова Комітету виборців України Олександр Черненко заявив, що наразі в Україні дуже важко в суді довести пряму причетність кандидата до підкупу виборців, бо переважно він здійснюється через благодійні фонди чи представників кандидата.

Крім того, на думку Чернетка навряд чи правоохоронці порушать якісь серйозні справи, оскільки «існує кругова порука, і підкупом грішать всі, хто має для цього можливості».

Нагадаємо, начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян Генпрокуратури Роман Романчук нещодавно пояснив, що прокуратура відмовляє у відкритті кримінальних справ щодо порушення виборчого законодавства, оскільки «згідно з вимогами закону, не здійснює нагляду за додержанням виборчого законодавства», а лише приймає колегіальнe постановe про «направлення скарги і матеріалів до правоохоронних органів для надання оцінки».

Читайте також: Опозиція може втратити голоси у регіонах, де влада непопулярна