Голова Меджлісу: кримськотатарська має бути однією з офіційних мов в Україні

18 Вересня 2012, 22:13

Про це він сказав сьогодні, відповідаючи на запитання журналістів про мовний закон.

«Щодо кримськотатарської мови – такий закон нам не потрібний. Ми вважаємо, що кримськотатарська мова має бути однією з офіційних, виходячи з того, що ми є корінним народом на півострові», – сказав М.Джемілєв.

За його словами, питання про те, функціонуватиме кримськотатарська мова як офіційна чи ні, не повинно вирішуватися залежно від чисельності кримськотатарського народу.

«Скажімо, під час геноциду кримськотатарського народу знищили 46% кримських татар, і ми зараз на півострові представляємо близько 13% (населення)», – відзначив Джемілєв.

Як відомо, Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради вже прийняли рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 підготувати і внести на розгляд кримських депутатів пропозицію щодо реалізації "мовного закону".

 Угорська мова стала регіональною у місті Берегово (Закарпаття) та у Берегівському районі, а молдавська (румунська) – в селі Тарасівці Чернівецької області.