У Києві передвиборче законодавство порушують кандидати усіх таборів

18 Вересня 2012, 17:38

Одним із найпоширеніших порушень виборчого законодавства у Києві є подарункові набори. Задовго до початку виборчої кампанії на роздачі «пайків» були помічені колишні соратники Леоніда Черновецького Олесь Довгий та Алла Шлапак, «регіонал» Максим Луцький, екс-голова Шевченківського району самовисуванець Віктор Пилипишин.

У свою чергу нинішній секретар Київради Галина Герега встановлює у Деснянському районі лавки зі своїм ім’ям. У школах цього району Герега відкриває комп’ютерний клас, відправляє школярів на відпочинок, обіцяє школам нові стадіони  і стипендії кращим школярам.

На Позняках школярам від 1 до 6 класу розносили подарунки від кандидата-самовисуванця у 212 виборчому окрузі Сергія Кримчака, депутата Київради.

Поза тим провладні кандидати відкривають дитячі майданчики, влаштовують концерти. А «регіонал» Ігор Лисов навіть влаштував для жінок безкоштовний медогляд грудей.

На агітації за провладних кандидатів зловили голову КМДА Олександра Попова. А на початку вересня Перший національний безкоштовно продемонстрував 40-хвилинний фільм, присвячений «регіоналу» Максиму Луцькому. Як відомо, Луцький є кумом міністра освіти Дмитра Табачника.

Нагадаємо, за підрахунками Тиждень.ua, у Києві – найвищий рівень підкуп виборців,  так само як і у Харківській, Луганській, Донецькій та Київській областях.

Громадські активісти фіксують також випадки неналежної агітації з боку кандидатів у столиці.

Зокрема, листівки за кандидата від «УДАРу» Миколу Бабенка (округ №211, Голосіївський район) розмістили у громадському транспорті.

У маршрутних таксі та в метрополітені зафіксували рекламу Комуністичної партії України.

У ліфті житлового будинку в Дніпровському районі столиці в одному блоці з комерційною чи соціальною рекламою розмістили, що заборонено, політичну рекламу самовисуванки Олени Кочкіної. Аналогічне порушення зафіксоване з боку кандидат від «УДАРу» Кирила Куликова, який є депутатом Ради нинішнього скликання.

Деякі кандидати в депутати порушують закон, поширюючи плакати та листівки без вихідних даних про замовника, установу, що здійснила друк, тираж, осіб, відповідальних за випуск. Таке порушення, зокрема, було зафіксоване з боку кандидата-самовисуванця в Голосіївському районі Василя Гацька.

Без жодних вихідних даних агітаційні листки кандидата-самовисуванця Богдана Гребенюка зафіксували на Позняках.

Виборча кампанія не обходиться і без чорного піару. Так, в Голосіївському районі Києва з’явилися листівки із антирекламою кандидата в народні депутати від об’єднаної опозиції «Батьківщина» Сергія Терьохіна.

На другій листівці Терьохін зображений з одного боку – під час літнього відпочинку, а з іншого боку фото зображені ув’язнені Юлія Тимошенко та Юрій Луценко. Обидві листівки не містять вихідних даних.

Список порушень, допущених кандидатами у народні депутати, далеко не повний.

Всього за даними ЦВК в Києві мешкають 2 млн 160 тис виборців. До Верховної Ради по округах у Києві балотується 312 кандидатів.