У Міноборони вважають, що Саламатіна «брудно дискредитують»

2 Вересня 2012, 11:19

«9 серпня 2012 року відбулася зустріч Міністра оборони України Дмитра Саламатіна з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Ірак в Україні Шоршем Халідом Саідом», – йдеться у повідомленні.

За інформацією директора Департаменту міжнародного оборонного співробітництва МО Віктора Смирнова, який був присутній на цій зустрічі, Шорш Халід Саід поінформував міністра оборони України про те, що «хмари над контрактом між Іраком та Україною на поставку БТР розвіялись».

За словами Смирнова, під час зустрічі українську сторону було поінформовано, що прем’єр-міністр Іраку Нурі аль Малікі видав відповідний урядовий документ на виконання іракською стороною контракта.

«Під час зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Ірак в Україні Шорш Халід Саід висловив також стурбованість тим, що чергова партія БТР у кількості 62 штук, які є невід’ємною частиною працюючого на сьогоднішній день контракту та вже які прийняті іракською стороною, знаходиться в порту Одеси і з невідомих причин не відправляється іракській стороні. Загалом зустріч пройшла в теплій та дружній атмосфері і сторони знайшли взаєморозуміння з усіх питань, що обговорювались», – заявив Смирнов.

Як повідомлялось, 9 серпня Саламатін доповів Януковичу, що надзвичайний і повноважний посол Іраку вирішив ініціативно зустрітися з міністром оборони для висловлення подяки за активну співпрацю у військово-технічній сфері. Посол Іраку нібито запевнив, що «за останні два-три місяці навколо виконання українсько-іракського контракту на поставку бронетранспортерів хмари розвіяні».

Саламатін письмово інформував Януковича про те, що «прем'єр-міністром Республіки Ірак Нурі аль Малікі був підписаний відповідний урядовий документ про продовження вищезгаданого контракту».

Тим часом, за даними «Дзеркала тижня. Україна», на момент письмової доповіді Януковичу ніякого «урядового документу» не було. Немає його і донині. Ні продовженого старого контракту, ні підписаного нового – не існує в природі. Замість «урядового документу» 16 серпня підписано«меморандум про взаєморозуміння», яким вимагається надання українським спецекспортером гарантій оплати на суму $72 млн 130 тис. у банку ТВІ, акцептованому міноборони Іраку.

Крім того, іракська сторона вимагає від української компанії «Прогрес» надати державні гарантії від українського уряду стосовно добросовісного виконання українським постачальником зобов’язань за контрактом не пізніше 23 серпня цього року. Згадані вимоги іракської сторони необхідні для того, щоб лише почати розробку і узгодження доповнень до контракту.

Читайте також:Експорт української зброї супроводжується постійними скандалами