Дипломати ЄС та США: лібералізація візового режиму з пострадянськими країнами повинна залежати від їхнього рівня свободи

20 Липня 2012, 11:51

«У своїй боротьбі з фінансовою кризою ЄС і США не повинні забувати про свою важливу роль у відносинах з дванадцятьма державами, що постали на території колишнього Радянського Союзу. Їх майбутнє залишається невизначеним. ЄС для них є найважливішим партнером, а для багатьох – залишається метою. Але президент Росії Владімір Путін просуває іншу ідею, прагнучи переманити сусідів до свого Євразійського Союзу. Російська практика посилює сумніви, що Євразійський Союз і справді відбудеться», – пишуть дипломати.

Втім, відзначають дипломати, криза євро наклала значні обмеження на можливість та бажання ЄС далі розширюватися на Схід.

«Подальше розширення ЄС зараз не на часі. У 2004 та 2009 роках ЄС ініціював створення програми з сусідства, яка пропонує допомогу, а не членство та привілеї у винагороду за економічні реформи. Принцип «чим більше реформ, тим більше інтеграції» був успішним. Але відхід України та Білорусі від демократії затьмарив можливість подальшого прогресу. Крім того, лідери ЄС стали заручниками кризи євро, що зменшує зацікавленість в розширеній Європі», – відзначають дипломати.

Вони наголошують, що недостатнє залучення Заходу ізолюватиме Схід. Проблема посилюється і виведенням військ НАТО з Афганістану та зростанням американської уваги на Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Але деякі кроки все ж можуть поліпшити перспективи, вважають дипломати.

«По-перше, Європа та США повинні чітко пояснити, що демократичний прогрес на Сході для них є пріоритетом. Вони повинні надавати підтримку відкритим, прозорим та толерантним суспільствам. По-друге,  лібералізацію візового режиму з США та ЄС треба зробити залежною від збільшення свободи. Стратегія «більше за більше» пропонує стимули, які східні уряди розуміють…По-третє, навіть якщо Євразійський Союз і буде створено, роль США та ЄС на сході залишатиметься не менш важливою», – вважають колишні посли. 

Позначки: