Шпигунів з Північної Кореї засудили до 8 років ув’язнення

16 Липня 2012, 09:59
Як розповіли в Генеральній прокуратурі Україні, скарг на вирок від підсудних, які визнали свою вину, та їх адвокатів не надходило.
 
Очікувалося, що офіційна влада і спецслужби Північної Кореї будуть клопотати про видачу своїх громадян. "Проте реакція Пхеньяна була пасивною, мовляв, провалилися – це їхні проблеми. Втім, удома міра покарання для засуджених могла бути набагато жорсткішою, аж до смертної кари, яка є в кримінальному законодавстві цієї країни", – пояснило джерело.
 
Розвідники працювали під прикриттям торговельного предства Північної Кореї у Мінську. Вони потрапили в поле зору контррозвідки СБУ після спроб через Інтернет встановити контакт з підприємством, пов'язаним з ракетним КБ "Південне". Приїхавши потягом до Дніпропетровська, північнокорейці розгорнули полювання за секретними документами по проектуванню твердопаливних і рідинних двигунів, систем постачання палива, відділення ступенів ракет, відповідними комп'ютерними програмами, іншою специфічною інформацією, що становить державну таємницю. Крім того, намагалися завербувати громадян Україні, обіцяючи винагороду, однак ті на провокації не піддалися і заявили в СБУ.
 
Шпигунів брали на гарячому, коли вони фотографували докторські і кандидатські дисертації з грифом "Секретно". Наукові роботи були присвячені новим прогресивним технологіям ракетних комплексів, космічних літальних апаратів, рідинних двигунів, систем постачання ракетного палива, інших ноу-хау.
 
Засудивши розвідників до 8 років кожного, суд врахував обтяжуючи обставини – розголошення інформації нанесло б великої шкоди нацбезпеці України, а ракетно-космічна галузь КНДР отримала б доступ до технологій, заснованим на досягненнях українських ракетників, і значно розширила б свої стратегічні можливості.
 
Нагадаємо, наприкінці травня КНДР внесла поправку до власної Конституції, проголосивши себе "ядерною державою".