Події 13 липня: підсудний у справі Луценка заявляє про тиск; Томенко каже, Литвина може зняти тільки Рада; Тимошенко залишатиметься в лікарні

13 Липня 2012, 23:59

У Печерському райсуді столиці триває розгляд "справи Луценка" про організацію незаконного стеження в межах розслідування кримінальної справи про отруєння колишнього президента (2005-2010) Віктора Ющенка. 

Один із підсудних Олег Павленов вважає, що опинився на лаві підсудних тому, що свого часу відмовився давати свідчення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це він заявив у залі суду.

Інший підсудний, колишній заступник начальника департаменту кримінального розшуку МВС Володимир Тарасенко заявив під час засідання суду про те, що отримав від слідчого пропозицію дати показання проти екс-міністра Юрія Луценка в обмін на запобігання кримінальній відповідальності. 

Між тим, суд допитав одного зі свідків – співробітника Департаменту кримінального розшуку МВС Євгена Трояна. Він  заявив, що вважає законним дозвіл Луценка на стеження в рамках розслідування справи про отруєння Ющенка стосовно водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка.

Поки суд продовжує розглядати "справу Луценка", політики заочно переконують у своїй правоті щодо процедури зняття з посади і обрання керівництва Верховної Ради. Так, екс-заступник спікера парламенту Микола Томенко заявляє, що на його заяву про відставку і аналогічну заяву спікера Володимира Литвина не поширюються будь-які терміни, визначені трудовим законодавством, і їх можна звільнити тільки за рішенням Верховної Ради.

"Я почув ідею про те, що якщо написано заяву Литвином або Томенком, і 15 днів бездіяльності, то автоматично вони перестають займати посади … Як можна автоматично перестати бути головою Верховної Ради, президентом чи ще кимось?", – заявив Томенко.

Раніше експерти заявляли про те, що у спікера Володимира Литвина є 2 тижні, шоб забрати свою заяву про відставку. Інакше він буде вважатися звільненим автоматично. Так, зокрема, за словами провідного експерта Центру ім. Разумкова Костянтина Диканя, впродовж 14 днів після оголошення про відставку Литвин чекатиме від влади гарантій своєї перемоги на парламентських виборах, якщо влада, звичайно, хоче, аби він продовжив перебувати в кріслі спікера.

Екс-прем'єра Юлію Тимошенко не збираються виписувати з лікарні "Укрзалізниці". Про це заявила журналістам лікуючий лікар Тимошенко за відсутності німецьких спеціалістів Ірина Фурса.

Така заява пролунала одразу після того, як соратник Тимошенко і її захисник, народний депутат з БЮТБ Сергій Власенко повідомив, що екс-прем’єра планують виписати з медичного закладу і перевеcти назад до Качанівської виправної колонії. 

Побоюючись вивезення Тимошенко, кілька днів тому народні депутати від БЮТБ чергували у лікарні, де перебуває колишній прем'єр, усю ніч.