Парламентська асамблея ОБСЄ вимагає звільнити політв’язнів в Україні

9 Липня 2012, 16:49

У Монакській декларації, ухваленій на сесії асамблеї в Монако, становищу в Україні присвячена окрема резолюція, в якій висловлено занепокоєння погіршенням загальної політичної ситуації в Україні з огляду на дотримання цією державою її зобов’язань у галузях прав людини, верховенства права і демократії. Особливо це стосується утримання під вартою і неналежного поводження з колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, мовиться у проекті резолюції.

Документ, серед іншого, також звертає увагу на численні недоліки в кримінальних справах проти колишніх урядовців уряду Тимошенко і містить заклики до України виконати свої зобов’язання перед ОБСЄ і гарантувати дієву, незалежну і прозору судову систему, яка б забезпечувала право на справедливий процес, принцип рівності сторін кримінального процесу і належне ставлення до засуджених, зокрема, щодо лікування колишніх урядовців, які перебувають у в’язницях, включно з Юрієм Луценком, Валерієм Іващенком і Юлією Тимошенко.

Також від України сподіваються, що вона надасть ув’язненим політикам можливість узяти участь у парламентських виборах у жовтні.