Рада передала Мінфіну низку повноважень податкової

6 Липня 2012, 10:56

За прийняття в цілому відповідного законопроекту №10224 5 липня проголосували 262 депутати за мінімально необхідних 226.

Документ, зокрема, передбачає передачу права формування й затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок, переліку ризиків і їх поділу на ступені ризику Мінфіну (раніше це було право Податкової).

Також закон передбачає передачу Мінфіну функції затвердження форм податкових декларацій, виконання функції встановлення порядку податкового обліку й звітності про результати спільної діяльності.

Крім того, Єдиний реєстр податкових накладних в електронному вигляді, раніше контрольований Податковою, тепер буде вести Мінфін, а також приймати рішення про зміну основного місця обліку платника податків.

Мінфін також буде встановлювати перелік документів для узяття на облік і форми заяв з питань реєстрації й обліку платників податків, визначати порядок обліку, а також визначати форму книги обліку доходів і видатків і порядок її ведення.

Крім цього, міністерство буде встановлювати порядок розстрочки податкового боргу й порядок списання податкового боргу, а також буде визначати формат і порядок надання в ході перевірок платниками податків документів посадовим особам Податкової.

Також документ наділяє податкову міліцію функцією збору й аналізу інформації про порушення податкового законодавства, і прогнозування тенденцій розвитку негативних процесів карного характеру в сфері оподаткування.

Раніше встановлюваний спільним рішенням Податкової й Митної служб порядок контролю митними органами сплати платниками ПДВ, акцизного й екологічного податку, тепер, відповідно до закону, буде встановлюватися Мінфіном.

Нагадаємо, 5 липня Рада, прийнявши законопроект №10224, визначила в Податковому кодексі функції органів Державної податкової служби.