Адвокати Луценка заявляють, що Генпрокуратура готує проти них справи

5 Липня 2012, 18:25

«Мені сказали, що після рішення Європейського суду з прав людини, яке визнало незаконними арешт і тримання під вартою Юрія Луценка, один із керівників Генеральної прокуратури віддав наказ порушити проти мене кримінальну справу і навіть заарештувати. Чи відповідає дійсності ця інформація – мені ще невідомо. Моє джерело каже, що у Генпрокуратурі роздратовані тим, що я, пропрацювавши 32 роки в прокуратурі, став на захист Юрія Луценка в суді. Хоча це є законною діяльністю», – сказав Баганець.

Також адвокат повідомив, що має інформацію про проведення щодо нього оперативно-розшукових заходів (стеження), і що подібну інформацію щодо себе маютьтакож інші адвокати Луценка.

«За час своєї роботи я чув про незаконні розшукові заходи й раніше. Я нічого не боюся. Але в мене є родина, діти, і мені неприємно, що до них доходять такі повідомлення, і вони змушені хвилюватися за мене», – зазначив Баганець.

Між тим, у Генеральній прокуратурі не підтверджують інформацію про порушення справ проти адвокатів Луценка та про стеження за ними.

«Я не маю інформації про це»,  – відповів речник ГПУ Юрій Бойченко.

Нагадаємо, 3 липня Європейський суд з прав людини визнав порушення у справі Луценка і присудив йому 15 тисяч євро компенсації від України.

Суд, зокрема, визнав шість порушень Конвенції прав людини під час розгляду справи Луценка в Україні.

Одразу після оголошення рішення Луценко звернувся до президента України Віктора Януковича та генерального прокурора Віктора Пшонки з вимогою виконати рішення Європейського суду, а також притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб за фактом незаконних дій стосовно екс-міністра внутрішніх справ.

У прес-службі Міністерства юстиції повідомили, що Україна виконає будь-яке рішення Європейського суду з прав людини щодо Луценка. 

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький має намір просити цей суд передати скаргу Луценка на своє затримання й арешт на розгляд Великої палати Європейського суду з прав людини.