Financial Times: Україна досягла межі, коли вона повинна зробити вирішальний вибір

5 Липня 2012, 11:41

«Відповідно до опитувань громадської думки, статус російської мови для виборців є не таким болючим питанням, як наприклад, такі проблеми, як погані економічні показники та поширення корупції», – пише видання.

Financial Times вважає, що Віктор Янукович зараз намагається використати будь-які засоби, щоб підвищити популярність Партії регіонів.

«Але Партія регіонів Януковича вже давно обіцяє підвищити статус російської мови. А зважаючи на те, що за два роки президентства він може похвалитись лише кількома досягненнями, то він, здається, зробив ставку на мову як на спосіб підвищити свою популярність серед основних прихильників партії на сході України напередодні парламентських виборів у жовтні, які матимуть вирішальне значення. Навіть кілька додаткових відсотків можуть стати вирішальними для Партії регіонів, зважаючи на те, що її популярність різко знизилась минулого року. Під тиском Європейського Союзу та США з вимогами провести вільні та справедливі вибори, Янукович, здається, має намір зробити все можливе, щоб підтримати популярність своєї партії», – йдеться в статті.

«Суперечка з приводу закону свідчить про  широку кризу ідентичності в Україні: чи хоче вона ще більше наблизитись до свого слов’янського старшого брата Росії, чи то бажає підкреслити свої мовні та культурні відмінності від Росії та утвердити свою європейську ідентичність та наблизитись до Європи. Насправді, розширення прав російської мови навряд чи є стрибком в обійми російського ведмедя. Але складається враження, що Україна нарешті досягла межі, коли вона повинна зробити вирішальний вибір», – зазначає видання.

На думку видання, напрямок руху України може вирішитись в найближчі кілька місяців.  

«Те, як суперечки між ЄС та Україною щодо справи Тимошенко розвиватимуться найближчими місяцями та результати парламентських виборів можуть допомогти визначити шлях, який країна в кінцевому підсумку обере. А це буде набагато більш вирішальним для того, як країна розвиватиметься в найближчі десятиліття, ніж нинішні суперечки щодо закону про мови», – додає Financial Times.