Єфремов не бачить підстав для скасування мовного закону

4 Липня 2012, 01:10

«Наші колеги по парламенту спробували влаштувати фарс, подавши величезну кількість поправок до законопроекту про мови, які, по суті, не є поправками, а спрямовані на ліквідацію закону як такого», – відзначив Єфремов.

Він нагадав, що фракція Партії регіонів попереджала своїх опонентів, що згідно з регламентом наполягатиме на розгляді законопроекту в сесійній залі.

«І голосування в залі показало ставлення народних депутатів до «мовного» питання. Переконлива кількість депутатів підтримала цей закон, і немає ніяких підстав говорити про те, що він прийнятий нелегітимно», – підкреслив він.

З його слів, ухвалений закон вирішує всі мовні проблеми в державі, відповідає європейським стандартам, стверджує, що державною мовою залишається українська, та дає можливість національним меншинами, що проживають на території України, «відчувати впевненість у своєму майбутньому».

Заяви представників опозиції про те, що, прийшовши до влади, вони скасують закон про мови, Єфремов назвав неконструктивними і безперспективними.

«Не можна забирати у людей майбутнє в їх державі. Ми повинні розуміти, що наша держава –багатонаціональна, і ми зобов'язані створити комфортні умови для життя кожної людини», – підкреслив він.

Також Єфремов додав, що заяви представників опозиції про те, що вони не будуть приймати участі в роботі парламенту, – політично безграмотні. «Якщо їм нема чого сказати, і у них немає своєї точки зору, то вони можуть тільки тікати і ховатися. А якщо вони мають свою точку зору, то повинні її висловлювати і відстоювати», – підсумував він.

Нагадаємо, у вівторок, 3 липня, Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому як закон законопроект № 9073 «Про засади державної мовної політики» в редакції першого читання. Таке рішенні підтримали 248 народних депутатів.

У червні народні депутати подали понад 2 тис. поправок до другого читання законопроекту №9073 «Про засади державної мовної політики».

Читайте також: Закон про мови: регіонали-«безпрєдєльщики» не помічають безпомічних опозиціонерів

Депутати із фракцій «Блок Юлії Тимошенко-Батьківщина» і Блоку «Наша Україна-Народна самооборона» відмовилися від участі в засіданнях Верховної Ради до кінця поточної сесії.

П’ятеро народних депутатів оголосили голодування на знак протесту проти ухвалення мовного законопроекту. Зокрема, це В’ячеслав Кириленко, Володимир Мойсик, Ксенія Ляпіна, Микола Кульчинський, Зіновій Шкутяк. Вони встановили лежаки біля Українського дому у Києві та  збираються залишатися там на всю ніч.