Засновник Wikileaks просить політичного притулку в Еквадорі

20 Червня 2012, 07:23

"Еквадор вивчає і аналізує це звернення", – заявив міністр в столиці Еквадору, Кіто.

З його слів, Еквадор, як країна, що підписала Загальну декларацію прав людини ООН, передала заяву Ассанджа до належного департаменту в Кіто.  Поки департамент розглядатиме справу, засновник Wikileaks може перебувати на території посольства.

В той же час Кіто просить не розглядати такі дії посольства як спробу втрутитись до юридичних процесів як на території  Британії, так і на території Швеції.

У заяві МЗС Великобританії йдеться що Лондон співпрацюватиме з еквадорськими колегами для вирішення  питання.

14 червня Верховний суд Британії відмовив Ассанджу в перегляді справи про його екстрадиції до Швеції, де його звинувачують у чиненні злочинів сексуального характеру. Ассанж заперечує всі звинувачення та наполягає, що вони мають політичне підґрунтя.

Нагадаємо, 7 грудня 2010 року засновник сайту Wikileaks Джуліан Ассандж був затриманий в Лондоні. У листопаді 2011 року Вищий суд Лондона  виніс рішення про екстрадицію Ассанжа до Швеції.

Читайте також: Вікіліки від спокою

Сайт WikiLeaks оприлюднив десятки тисяч конфіденційних американських дипломатичних депеш. Великий витік секретних дипломатичних документів глибоко тремтіння Вашингтон і світові столиці, виявивши обман і ускладнивши стратегічно найбільш важливі відносини Америки. У депешах є інформація і про Україну.