Експерт: позиція ЄС стосовно України залежить від Німеччини

15 Червня 2012, 14:14

Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко у коментарі Тижню заявив, що чимало країн ЄС спираються на позицію Німеччини щодо країн східної політики, у тому числі й України.

«Якщо Німеччина погоджується на певний крок подальшого розвитку східної політики і підтримує його, то це майже гарантія того, що він буде підтриманий іншими країнами західної Європи. На думку Німеччини дуже серйозно зважають ті країни, для яких питання східної політики є другорядними. Вони покладають на її думку, як на надійного авторитетного партнера. А тому Німеччина буде останнім бастіоном у погодженні певних рішень. Тобто будь-які пропозиції щодо подальшого розвитку відносин між Україною та ЄС будуть тестуватися Берліном», – заявив експерт.

За словами Сушка, в ЄС є група симпатиків та скептиків з подальших відносин з Україною.

«Так склалося, що неформально останню групу очолює Німеччина. І так буде, незалежно від того, хто при владі (в Україні – Ред.). Зокрема, питання угоди про асоціацію. Деякі уряди країн-членів ЄС і за цих умов би можливо погодилися на підписання угоди з Україною, але Німеччина буде проти, а разом з нею і ще близько 10-15 країн ЄС. Це не тиск Німеччини, це довіра до неї. Вони орієнтуються на її точку зору, як, повторюся, більш авторитетної країни саме у східних питаннях. Тому «зелене світло» щодо угоди про асоціацію в майбутньому дасть саме Німеччина», – переконаний експерт.

На думку Сушка, Україні варто орієнтуватися саме на консервативні країни ЄС.

«Звісно, добре, що є країни, котрі виступають за розвиток швидких і далекосяжних відносин з Україною, але природа Євросоюзу і прийняття рішень в ЄС така, що орієнтуватися потрібно на більш консервативні країни, тому що всі рішення приймаються консенсусом і без згоди усіх не буде жодної політики. Зокрема, традиційна дискусія триває між Берліном і Варшавою. Якщо Варшава виступає за більш амбітну політику стосовно України, за відкриття перспективи членства зокрема, то Німеччина виступає скептично з цього і багатьох інших питань. Німеччина досить активна у східній політиці ЄС, але ця активність не тотожна з амбітністю чи готовністю брати на себе зобов’язання, будувати нові далекосяжні плани. Вона є оплотом консервативної політики, якщо говорити про східну політику ЄС», – зазначив експерт.

У той же час, в ЄС є і спільні позиції щодо України, зауважує Сушко.

«Наприклад, питання визнання судового процесу над Тимошенко несправедливим на сьогодні в Європі не дискутується. Це однозначно для них. Питання тільки в тому, що з цього слідує, яка політика може бути стосовно Києва. Звісно, що Німеччина як впливовий і зацікавлений гравець, продовжує займати жорстку лінію в українському питанні. Нічого нового чи неочікуваного не відбувається. Просто в даному випадку ми (українська сторона – Ред.) не розуміємо логіки Берліна, в Україні це подається більшою мірою як підігрування Росії з боку Німеччини. Але тим не менше, це позиція Німеччини», – підсумував він.