Рада має намір розповсюдити скандальні мовні ініціативи і на дитсадки

5 Червня 2012, 11:12

За прийняття в першому читанні законопроекту № 9714-1 проголосували 245 депутатів за мінімально необхідних 226.

Рада має намір внести відповідні зміни до закону «Про дошкільну освіту».

Зокрема в статті 6 відповідного закону парламент планує закріпити право вільного вибору батьками мови виховання їхньої дитини.

За проектом, для задоволення національних, культурно-освітніх і мовних потреб громадян можуть створюватися дошкільні навчальні заклади, у яких виховання дітей здійснюється їх національною або іншою мовою.

За потреби в дитсадках можуть створюватися окремі групи, у яких виховання проходить іншою мовою, ніж у закладі в цілому.

Відповідно до проекту, від сплати за харчування дитини звільняються батьки, у сім'ях яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував прожиткового мінімуму, а також батьки, діти яких досягли старшого дошкільного віку (від 5 до 6 років).

Ініціатори законопроекту – депутати Катерина Самойлик (фракція Комуністичної партії), Віталій Курило (група «Реформи заради майбутнього») і Сергій Баранов-Мохорт (фракція Партії регіонів).

Нагадаємо, у липні 2011 Одеська міська рада дозволила 78 школам і 120 дошкільним установам вести навчання українською і російською мовами.

Як відомо, сьогодні Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект "Про основи державної мовної політики". Цей законопроект встановлює офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова.