Експерти: Луценко має більше шансів вийти на волю після виборів, аніж Тимошенко

31 Травня 2012, 15:30

На думку політолога Олександра Палія, Тимошенко за гратами є впливовішою за Тимошенко, яка була у 2010 – першій половині 2011 року на волі. «Навколо неї зараз ледь не всі заяви світових лідерів, у 2010-му її відверто почали забувати», – каже він.

За словами експерта, політичні ув’язнені – це велика проблема, яку влада створила сама собі, і тепер шукає з неї вихід. В той же час головне завдання правлячої команди – не допустити опозиціонерів до парламентських виборів тому, що вони (влада – ред.) відчувають небезпеку як від Тимошенко, так і від Луценка. «Якщо до парламентських виборів це завдання (не випускати опозиціонерів – ред.) буде виконано, то, теоретично, влада може випустити ув’язнених (після виборів – ред.)», – припускає політолог.

Однак, продовжує експерт, владу у рішенні випустити Тимошенко стримуватиме страх. Тому якщо і вирішать її випускати, то зовсім ненадовго. «Тимошенко вони розглядають як серйозного конкурента на президентських виборах. Наприклад, випустять, але заведуть справу за вбивством Щербаня, чи за крадіжку місячного ґрунту, чи винайдуть ще якісь злочини з її боку. Тому будуть тримати в підвішеному стані», – зазначив він.

Голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран також вважає, що на цьому етапі у влади єдине завдання – не допустити Тимошенко до виборів.

«Якщо ця задача буде виконана, тоді чому б не розглянути можливість, що опозиціонерів можуть звільнити. Звичайно, у випадку з Луценком це більш можливо тому, що він не має політичного рейтингу, а Тимошенко має серйозний політичний рейтинг. Як тільки вона вийде – одразу матиме всі можливості для участі у президентській виборчій кампанії. Поки у неї є політичний рейтинг – вона являє собою дуже серйозну політичну небезпеку», – вважає експерт.

В той же час, свобода Луценка дасть можливість владі проводити міжнародну політику, чого зараз практично немає. «Це питання не тільки відносин із Заходом, а також відносин із Росією. Тому питання щодо їхнього звільнення, безперечно, буде підніматися і обговорюватися. Але доля звільнення вирішуватиметься навіть не в керівництві ПР, а в адміністрації президента», – вважає Таран.

«Так, чи інакше треба сказати, що не через владу, а через об’єктивні фактори ці двоє людей (Тимошенко і Луценко – ред.) беруть участь у виборчій кампанії (парламентських виборах – ред.). Просто не де-юре, а де-факто», – підкреслив експерт.

«Якщо Тимошенко вийде на волю – це буде крок влади, який зможе не те, що закрити, але пом’якшити стосунки між Україною і міжнародною спільнотою. Але, думаю, вірогідність цього варіанту не дуже висока тому, що на сьогодні немає прямих санкцій щодо керівництва України. Поки цих санкцій не буде, не думаю, що це спонукатиме випустити Тимошенко. Інша річ, що після виборів вони можуть з’явитися. Тоді це може спонукати владу до звільнення Тимошенко. Такий сценарій цілком можливий», – додав він. 

Як повідомлялося раніше, екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка вже через рік можуть достроково звільнити. Про це заявив народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 року Печерський суд визнав екс-прем’єра Юлію Тимошенко винною у перевищенні службових повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році та засудив її до 7 років ув’язнення без подальшого права обіймати державні посади протягом трьох років.

Цей же суд кілька місяців по тому, 27 лютого 2012 року засудив екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна (643 тис. грн компенсації МВС за завдані збитки), з позбавленням права обіймати керівні посади і рангу державного службовця.