Експерт: реальний курс гривні побачимо наприкінці року

29 Травня 2012, 14:59

«Сьогодні реальний курс гривні має бути на рівні 8,8 – 9,0 грн за $1. Сьогодні відбувається абсолютно штучне утримування гривні за рахунок спалення ресурсів Національного банку України, за рахунок утримування гривні будь-якою ціною», – вважає Розенко.

На його думку, першість Євро-2012 з футболу, яка розпочнеться менше, ніж за 2 тижні, мала б стимулювати посилення курсу гривні, але цього, вважає Розенко, не станеться. «У зв’язку з тим, що кількість людей, які приїдуть на першість з футболу буде значно меншою, ніж могла розраховувати Україна ще рік тому. На сьогодні є дуже песимістичні дані щодо приїзду до України великої кількості туристів. На курс гривні Євро-2012 не матиме ніякого впливу. На цьому ж рівні його триматимуть до парламентських виборів восени 2012 року», – переконаний експерт.

За його словами, стримування курсу відбуватиметься як за рахунок спаду роботи підприємств, так і «за рахунок щомісячного спалення сотень мільйонів доларів резервів НБУ». «Реальний курс гривні ми побачимо у листопаді і грудні цього року, січні наступного, за будь-яких результатів виборів», – наголосив він.

Як повідомлялося раніше, за останні кілька тижнів на українському ринку валют зафіксували найрізкіші за останні два роки коливання курсу. В той же час, у Нацбанку запевнили, що курс гривні до кінця року мінятися не буде.

Нагадаємо, представники влади неодноразово заявляли, що українцям не треба боятися чергового подорожчання гривні. Разом з тим нещодавно народний депутат, член Ради Нацбанку Юрій Полунєєв заявив, що НБУ може розглянути можливість поступової девальвації гривні.