Експерт: до ідеї обрання президента Радою у Януковича можуть повернутися восени

21 Травня 2012, 13:42

"Я б не відкидав ідею перенесення президентських виборів до парламенту. Вона періодично з’являється. Але на даний момент це більше страхи і побоювання опозиції. Окрім того, у цьому (у просуванні такої ідеї – ред.) є плани частини оточення президента, підстрахуватися таким варіантом. Нібито більш гарантовано, легше стати президентом вдруге", – сказав Фесенко.

На думку експерта, слід зачекати виборів до парламенту, аби зрозуміти скільки голосів матиме команда нинішнього президента уновій Раді. "Для виборів президента в Раді потрібно 300 голосів (для внесення змін до Конституції – ред.). У мене велика підозра, що їх після парламентських виборів не буде. Звичайно, є банальний класичний спосіб – їх купувати. Але тут будуть рахувати, що дешевше? Або прямі вибори, які теж достатньо дорогі, або купівля голосів, можливо і більше сотні. У мене велика підозра, що "регіонали" і простої більшості не будуть мати у парламенті. Тож доведеться купувати, аби змінити Конституцію. А потім вдруге купувати, коли в парламенті голосуватимуть за президента. І це достатньо великі гроші", – сказав політолог. 

На його думку, головним чинником, який визначатиме шанс Януковича – це соціально-економічна ситуація. "Якщо після парламентських виборів, 2013-2014 рік, соціально-економічна ситуація буде погіршуватися, якщо будуть серйозні економічно-соціальні проблеми, або будуть нові дуже непопулярні рішення, тоді рейтинги Януковича будуть падати і тоді для нього виникне дилема, як бути далі, як переобиратися. Якщо ж ситуація буде під контролем, якщо хоча б частково вдасться реалізувати соціальні ініціативи і не виникне нової економічної кризи, то у Януковича, враховуючи нинішню ситуацію в опозиції, будуть достатньо непогані шанси поборотися на прямих виборах президента", – вважає Фесенко.

"Однак, я поки не поділяю думку, що у Януковича єдиний шанс переобратися – це перенести президентські вибори до парламенту", – додав він.

Нагадаємо, народний депутат, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк вважає, що метою Конституційної асамблеї є обрання президента Віктора Януковича на другий термін парламентом.

Голова Конституційної асамблеї, екс-президент Леонід Кравчук прогнозує внесення змін до Конституції до 2014 року. Однак, за його словами, завдання прописати можливість виборів президента в Раді перед Конституційною асамблеєю ніхто не ставив.