Штефан Фюле: ЄС не має плану «Б» щодо України

15 Травня 2012, 16:55

«Лідери Європейського Союзу поставили свою репутацію на успішний процес асоціації з Україною, який би створив інноваційні та комплексні рамки для процесу реформування та модернізації в Україні, зусилля, які ми до цього не бачили, рамки, від яких би виграли люди в Україні, рамки, які повністю поважають територіальну цілісність України. Немає плану Б, до якого можна відійти», – наголосив він.

«Ми віримо, що відвернення від процесу асоціації буде зрадою українського народу та зрадою принципів «Східного партнерства». Але це не означає, що ми підемо на компроміс щодо таких цінностей як демократія, права людини та основні свободи, верховенство права, які лежать в основі цієї угоди», – зазначив єврокомісар.

«З сьогоднішнього дня ці цінності будуть перевірятися через ставлення України до проблеми «вибіркового правосуддя» та її підходом до проведення парламентських виборів. Українська прихильність до угоди про асоціацію буде перевірятися на основі її прихильності до реформ», – заявив Фюле.

Він також відмітив, що ЄС вітає деякі нещодавні досягнення України, зокрема, у законодавчій сфері.

«Вчора було підписано новий Кримінально-процесуальний кодекс. Ми привітали це. І чекаємо на його ефективну імплементацію. Ми сподіваємось, що це стане основою для подальшого проведення реформи судової влади…Інший приклад – новий закон про громадські організації, який нещодавно було прийнято, і який привітали представники громадських організацій…Рішення президента Януковича створити Конституційну Асамблею було важливим кроком. Ми також побачили позитивні сигнали, що Україна готова відновити серйозні переговори щодо модернізації її газотранспортної системи.

Заходи, яких ми очікуємо від України, є абсолютно зрозумілими. А цілі політичної асоціації та економічної інтеграції залишаються нашою спільною ціллю. Наша робота зробити це дійсністю має відновитись сьогодні», – підкреслив комісар. 

Нагадаємо, сьогодні до Брюсселю із дводенним візитом прибув прем'єр-міністр Микола Азаров.