Попри застереження ОБСЄ, Сербія проведе місцеві вибори на півночі Косова

4 Травня 2012, 05:43

Голосування  за місцеві органи влади відбуватиметься окремо від президентських та парламентських виборів, що призначені в Сербії в один день. «Місцеві вибори на півночі відбуватимуться в інших приміщеннях, ніж президентські та парламентські вибори, оскільки це може підірвати весь виборчий процес», – заявила голова муніципальної виборчої комісії в Звечані Мар’яна Васіч.

Зі слів голови виборчкому в Зубіном Потоку Ради Капетановіч, місцеві вибори відбудуться на 24 дільницях. Підрахунок голосів відбудеться на місцях, а не в Рашкні та Враньї, як у випадку з президентськими та парламентськими виборами.

На території Косова голосування до місцевих органів влади відбудеться в північних районах, де здебільшого мешкають серби. Загалом, сербська спільнота становить 130 тис. від 2 млн  мешканців Косова.

Влада самопроголошеної республіки Косово раніше повідомляла, що не допустить проведення місцевих виборів у Косово за сербськими законами.

30 квітня влада Сербії та ОБСЄ досягли домовленостей щодо проведення президентських та парламентських виборів у Косово. Проте ОБСЄ відмовилась приймати участь в організації місцевих виборів за сербськими законами на півночі самопроголошеної території.

Як повідомлялось, у березні голова Місії ООН у Косові Фарід Заріф заявив, що план Сербії провести місцеві вибори на півночі Косова, де практично все населення становлять місцеві серби, незаконний.

Нагадаємо, представники Бєлграда і Приштини 24 лютого досягли угоди по статусу Косово. Відповідно до договору, укладеного в Брюсселі, Сербія не визнає самостійності відокремленої від неї республіки, однак визнає за нею право брати участь в регіональних організаціях на Балканах.

Позначки: