Die Welt: після арабської весни може настати східноєвропейська осінь

25 Квітня 2012, 12:11

«В червні починається чемпіонат Європи з футболу і президент України Янукович прийматиме гостей. У 2014 році пройде чемпіонат світу з хокею в Білорусі – свято для диктатора та хокейного гравця Лукашенки. Завершує це Олімпіада: російський постійний президент Путін також хоче посяяти в блиску Олімпійських зимових ігор 2014 року.  І чим хиткішою є легітимність урядів в цих країнах, тим важливіший спорт», – пише видання.

Die Welt зазначає, що випадок кожної країни є індивідуальним, але паралелі між ними вражають.

«Путіна, Лукашенку та компанію поєднує в першу чергу їх власна інтерпретація базових цінностей. В Україні за гратами сидить жінка, яка була колись олігархом, а після урядової посади стала лідером опозиції… в Росії також у в’язниці перебуває олігарх, який був загрозою для Путіна…А в поліцейській державі Білорусі Лукашенка ще з 1994 року забезпечив, щоб ніхто не міг наслідувати українку Тимошенко чи росіянина Ходорковського», – додає Die Welt.  

Зважаючи на погіршення ситуації в трьох країнах, на думку видання, «після Арабської весни може послідувати східноєвропейська осінь».

«Це ставить старий добрий Захід, який зі страхом дивиться на іспанські та французькі кредитні рейтинги, перед давно забутим питанням. Чи може він, чи повинен і чи дозволять йому втрутитись? І якщо дозволено, то чи захоче він?…Основні спортивні події є прекрасною можливістю нагадати тим, хто зараз при владі, наприклад, в Україні, про основні цінності, записані в Конституціях їх країн», – підкреслило видання.