Урядова коаліція в Чехії розпалась

24 Квітня 2012, 02:59

Про це стало відомо надвечір 23 квітня. "Виконком ГДП прийняв рішення розірвати коаліційний договір про формування уряду", – повідомив журналістам прем'єр-міністр Чехії і лідер ГДП Петр Нечас.

До урядової коаліції  в Чехії входили ГДП, партія TOP 09 та  "Справи громадські". Як повідомляє інформагенство ЧТК, Петр Нечас спробує сформувати нову коаліцію з   парламентською групою віце-прем'єра Кароліни Пік. Пік на минулому тижні разом з частиною депутатів покинула парламентську фракцію "Справи громадські", заявивши, що зможе зібрати групу народних обранців для "безпечної підтримки" уряду при голосуванні в парламенті Чехії.

Очікується, що в п'ятницю, 27 квітня,  в Палаті депутатів (нижня палата парламенту Чехії) пройде голосування про висловлення довіри кабінету міністрів Нечаса. У випадку, якщо уряд не отримає підтримки депутатів, буде оголошено про саморозпуск парламенту і призначено  дострокові парламентські вибори.

Однією з причин урядової кризи в Чехії, яка триває вже декілька місяців, є конфлікт ГДР з партією «Справи громадські».

Як повідомлялось, на початку лютого депутати нижньої палати парламенту Чехії добровільно відмовилися від пожиттєвої недоторканності.