ЦВК попередила про відповідальність за непрямий підкуп виборців

23 Квітня 2012, 16:07

Як передає ЛІГАБізнесІнформ, ЦВК нагадує про заборону проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, організаціям коштів або безкоштовних або ж на пільгових умовах товарів (крім тих, які не містять партійної символіки і вартість яких не перевищує 3% мінімальної заробітної плати).

Також забороняється безоплатне надання послуг. Це є непрямим підкупом виборців, та особи, винні в подібному порушенні законодавства, притягуються до кримінальної або адміністративної відповідальності.

Раніше Тиждень писав, що представники Партії регіонів вже почали активну передвиборчу агітацію в регіонах, роздаючи виборцям під виглядом благодійної допомоги безкоштовні квитки, продуктові набори, цукерки.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна 2 березня заявила, що ЦВК спостерігає факти підкупу виборців, але реагувати на них поки не може. «Виборчий процес ще не почався, але, на жаль, вже зараз ми можемо спостерігати порушення. Поки поза виборчим процесом кваліфікувати такі порушення власне як порушення ми не маємо формальних юридичних підстав. Але можна говорити, що за фактом виборчий процес вже почався», – зазначила вона.