Азаров: більшість ліків повинні продаватися за рецептами

18 Квітня 2012, 11:00

"Тобто країна охоплена самолікуванням, але вже давно встановлено, що сприйняття лікарського засобу досить індивідуальне, і при тій самій хворобі одному пацієнтові препарат допомагає, а іншому – ні. Потрібно кваліфіковане рішення лікаря про те, що саме призначити хворому. Тому призначати ліки, особливо у тяжких випадках, повинні тільки лікарі", – сказав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що за наявної ситуації не дивно, що до 70% хворих скаржаться на те, що ліки не діють.

"Наші громадяни сьогодні витрачають на ліки понад 20 млрд гривень щорічно. Виходить, 2/3 цієї суми витрачається даремно, на профанацію лікування. Тобто завдання стоїть впровадити європейську практику, коли ліки, за винятком найелементарніших, продаються тільки за рецептами", – підкреслив Азаров.

Він також заявив, що великі фармацевтичні компанії "огорнули мереживом маркетингу" лікарні й поліклініки, і пацієнтам часто нав'язують дорогі імпортні препарати, які насправді мають більш дешеві вітчизняні аналоги.

У зв'язку з цим прем'єр упевнений, що необхідно впровадити такі регламенти й протоколи, які б зобов'язували лікарів адекватно призначати ліки й об'єктивно інформувати пацієнтів про їхній можливий вибір.

Як повідомляло агентство, Азаров вважає, що 2012 рік стане переломним у боротьбі з фальсифікованими ліками.

У грудні 2011 Верховна Рада заборонила рекламу лікарських засобів, застосування й відпуск яких дозволяється тільки за рецептом лікаря, а також тих, які внесені до переліку заборонених до рекламування лікарських засобів.