Українці підготували жадібним власникам готелів сюрприз до Євро-2012

17 Квітня 2012, 11:30

УЄФА, іноземні ЗМІ та самі футбольні фанати вже масово критикують Україну через завищені ціни на готельні номери. Подекуди за ніч під час проведення «Євро-2012» українські готелі просять вдесятеро більше звичайної ціни. І це при тому, що далеко не всі готелі відповідають міжнародним стандартам або навіть задекларованій «зірковості». Аби не зганьбити країну перед гостями, українців закликають безкоштовно селити іноземців у себе в домівках.

З такою ініціативою виступив депутат Харківської облради Іван Варченко. Низка громадських організацій з Донецька, Харкова, Львова та Києва вже підтримали цю ідею і створили ініціативу «Ласкаво просимо! Welcome to Ukraine».

Ініціативу вже оформили у соціальній мережі «Facebook». До цієї групи у мережі вже приєдналося дві сотні користувачів з України та європейських країн. Перші розміщують свої пропозиції безкоштовного житла, інші – шукають можливості відвідати Україну та чемпіонат за невеликі гроші. «Про нашу країну зараз розповідають у Європі багато негативу. Ми хочемо показати, що не все так погано. Українці дуже гостинні», – каже одна з адміністраторів ініціативи, краєзнавець з Харкова Вікторія Склярова.

Вона розповіла, що її сім'я згодилася прихистити на «Євро-2012» подружню пару з Берліна, сусіди – вболівальників з Бельгії, її колеги по роботі теж розмістили інформацію про можливість безкоштовно зупинитися у них. Ініціатива побудована за принципом каутчсерфінгу.

«Люди відгукуються, щойно дізнаються про те, що можуть допомогти. Це ж людські стосунки. Можливо і їм колись іноземці допоможуть», – наголошує Склярова.

За її словами, зараз громадські активісти готують англомовну та німецькомовну сторінку у соцмережах, аби європейським вболівальникам було зручніше шукати безкоштовне житло.

Окрім цього волонтери готові провести тренінги з побутової англійської та навчити українців гідно презентувати свою батьківщину іноземцям.

«Ми хочемо, аби наші гості побачили те, що їм не покажуть у глянцевих буклетах», – розповіла Склярова. Ініціатори акції сподіваються, що і після чемпіонату іноземці захочуть повернутися в Україну ще раз.

Як повідомлялось, 12 квітня у Львові після засідання  Наглядової ради УЄФА президент УЄФА Мішель Платіні зазначив, що стурбований ситуацією зі значним завищенням цін на проживання в українських готелях на Євро-2012. Він наголосив, що українська влада вирішить це питання. Віце-прем’єр, міністр інфраструктури Борис Колесніков повідомив, що податкова та комісія з контролю за цінами протягом 30 днів вживуть заходів щодо недобросовісних власників готелів.

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс прокоментував дії недобросовісних власників готелів фразою: «Жадібність породжує бідність. Щоб вони про це не пошкодували».

Нагадаємо, на початку квітня президент Віктор Янукович закликав закликав власників готелів встановити адекватні ціни на проживання в українських готелях під час проведення матчів Чемпіонату Європи з футболу.

Позначки: