Начальник Харківської прокуратури: Аваков просився на постійне проживання в Литві

12 Квітня 2012, 20:26

«Під час розслідування цієї кримінальної справи нами отримана офіційна інформація з Інтерполу Республіки Литви про те, що ще 31 січня поточного року (тобто в день, коли у відношенні Авакова було обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, винесено постанову про притягнення як обвинуваченого і він оголошений в розшук), саме в цей день Аваков звертався до компетентних органів Республіки Литви з клопотанням про те, щоб йому надали право там постійно проживати», – заявив Бабіков на прес-конференції в четвер, 12 квітня.

За його словами, Аваков представив цим органам інформацію про те, що він є постійним працівникам компанії Divia Investment, зареєстрованої в Литві, засновником якої є його дружина.

Бабіков пояснив, що це не означає, що Аваков просив політичного притулку:

«Отримання політичного притулку – це дещо інша правова категорія».

Він також зазначив, що прокуратура не має інформації про те, чи було задоволено це клопотання Авакова.

За словами Бабікова, інформації про дату розгляду питання про екстрадицію вакова поки немає. Він висловив сподівання, що клопотання прокуратури про екстрадицію буде задоволено.

Нагадаємо, сьогодні італійський суд прийняв рішення про звільнення екс-глави Харьківської ОДА Арсена Авакова, який був затриманий наприкінці березня в Італії. Адвокат Авакова повідомив, що розгляд питання про екстрадицію його підзахисного з Італії до України продовжується.

Пізніше в Генпрокуратурі України повідомили, що суд в Італії обрав стосовно Авакова домашній арешт.

Натомість адвокат Авакова Коррадо Олівьеро спростував цю інформацію.

Як повідомлялося, 27 березня МВС підтвердило інформацію про затримання Авакова в Італії

Генеральна прокуратура заявила, що готує пакет документів для його екстрадиції в Україну. У зв'язку з цим керівництво партії "Батьківщина" направило листа генеральному секретарю Інтерполу і уряду Італії з проханням врахувати "очевидне політичне мотивування" кримінального переслідування Авакова і звільнити його.

31 січня 2011 Аваков був притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) у зв'язку з незаконним відчуженням 55 га землі біля селища Пісочин ( Харківський район Харківської області), а також був оголошений в міжнародний розшук і за поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводським районним судом Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

1 лютого він заявив, що не має наміру просити політичного притулку і планує повернутися в Україну з-за кордону, де працював над гуманітарним проектом.

Позначки: