Штраф за незаконне використання символіки Євро-2012 може сягнути 85 тис. грн

28 Березня 2012, 07:55

«Законопроект пропонує встановити максимальний штраф за незаконне використання логотипів UEFA, зокрема «Євро-2012» у 85 тис. грн, тоді як Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає максимальне покарання у 3,4 тис. грн», – пише «Коммерсант-Украина».

Так, за незаконне копіювання записів футбольних матчів і розповсюдження їх в інтернеті користувачі і власники ресурсів можуть бути позбавлені волі на термін до 6 років (зараз 5 років). За незаконне використання словосполучення «Євро-2012» в доменному імені, розміщення рекламних банерів на сайтах із символікою чемпіонату або трансляції матчів в інтернеті власники сайтів, крім штрафу, можуть позбутися ще й домену та серверів. 

Крім того, за трансляцію чемпіонату в громадських місцях без дозволу UEFA на екранах з діагоналлю понад 3 м пропонують позбавляти волі власників закладів на 2 роки (зараз відповідальність за ці дії не передбачена). А водіїв за незаконне нанесення на автомобіль емблем чемпіонату або перевезення контрафактної продукції можуть позбавити прав на три місяці.

До профільного комітету ВР законопроект ще не надійшов, однак у ПР готові його підтримати, зазначає видання. Між тим, за словами експертів, документ не є юридично досконалим, оскільки суперечить принципам рівності суб'єктів перед законом. Так вважає керуючий партнер юридичної фірми «Юскутум» Артем Афян. «Не зрозуміло, з якої причини відповідальність за порушення авторських прав UEFA суворіша, ніж за порушення аналогічних прав когось іншого», – обурюється він.

Нагадаємо, 21 вересня 2011 року власник компанії ProstoPrint Денис Олєйніков виїхав з родиною з України. Він стверджує, що його переслідували за друк футболок з написами політичного характеру.

Проблеми, які виникли у бізнесмена, пов'язують із реакцією UEFA на незаконне використання символіки Євро-2012 на продукції ProstoPrint.