Влада вже готується до виборів за допомогою адмінресурсу

16 Березня 2012, 16:24

Днями Центр журналістських розслідувань оприлюднив лист за підписом голови Державного комітету з телебачення і радіомовлення. Відповідно до нього, з 15 березня в ефір обласних державних телерадіокомпаній запустять спеціальні програми або рубрики, де будуть пояснюватися «соціальні ініціативи» президента Віктора Януковича. Такі програми повинні виходити в ефір не рідше двох разів на тиждень.

При цьому 13 та 14 березня до ОДТРК і ДТРК «Крим» прийшли окремі листи, у яких були вказані конкретні теми сюжетів, які мають вийти. Це, зокрема, зустріч президентів України і Туркменістану, ознайомлення Азарова з ходом будівництва метрополітену в Києві, відвідини президентами України і Туркменістану вистави для дітей-сиріт тощо.

Обласним ТРК доведеться активно висвітлювати і нові соціальні ініціативи президента Віктора Януковича, які опозиціонери розцінюють як небезпечний популізм перед виборами. Як зазначають експерти, на їх виконання немає достатньо коштів.

Читайте також: Передвиборний популізм Януковича: погіршення життя вже післязавтра

Тим часом на місцях влада проводить анкетування місцевого населення щодо їх ставлення «до соціально-економічних і суспільно політичних процесів в районі та області». Як повідомляв Комітет виборців України, відповідний наказ взимку райдержадміністраціям розіслала Житомирська облдержадміністрація.

«Житомирська філія КВУ вважає подібні дослідження не чим іншим як підготовкою до виборів за бюджетні гроші, тобто застосуванням адміністративного ресурсу. Не дивлячись, на те, що до виборів ще далеко, апарат чиновників вже переводить свою роботу на виборчі рейки», – повідомляв КВУ.

У березні повідомлялося, що міськрада Малина, що на Житомирщині, змусила директорів місцевих шкіл провести анкетування працівників стосовно їх політичних уподобань.

У свою чергу Громадянський рух «Спільна Справа» взимку в межах моніторингу підготовки до виборів 2012 року виявив застосування владою джерімендерінгу – технології визначення меж виборчих округів у спосіб, який спотворює результати волевиявлення. Як пояснили у русі, «у такий спосіб Партія регіонів розраховує отримати більше виборчих округів, на яких потенційно їхні кандидати будуть мати вищий рівень підтримки».

Зазначимо, що рух «Спільна Справа» виявив чимало фактів підкупу виборців потенційними кандидатами в народні депутати. Зокрема, за даними руху, на свою користь використовує адмінресурс народний депутат та голова депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков.

Використовує свою посаду для агітації  і спікер Верховної Ради Володимир Литвин. За підрахунками журналістів, він протягом 2011 року 12 разів відвідав з робочими поїздками Новоград-Волинський виборчий округ Житомирської області, по якому, за даними ЗМІ, планує балотуватися на виборах. У кожну таку подорож Литвин брав фотографа парламентського видання "Голос України", який готував репортаж про його "робочу поїздку".

Сам Литвин не вважає зловживанням службовими обов'язками свої часті візити до Житомирщини.«Я абсолютно не використовую кошти платників податків, те, що я роблю, йде від душі і за рахунок фонду «Майбутнє Полісся» (створений Володимиром Литвином – Ред.) і моїх особистих рахунків», – заявив він.

Раніше повідомлялось, що у держбюджеті-2012 на округ, у якому збирається балотуватися Литвин, закладено субвенції з держбюджету на суму 75 млн грн.

Раніше Тиждень повідомляв, що і представники Партії регіонів вже почали активну передвиборчу агітацію в регіонах, роздаючи виборцям під виглядом благодійної допомоги безкоштовні квитки, продуктові набори, цукерки.

Також варто згадати масові вступи в Партію регіонів на фоні падіння її рейтингу. Зокрема, у грудні минулого року до ПР вступив трудовий колектив Херсонської державної морської академії.

Разом з тим надходять повідомлення про примус при вступі до ПР. Так, як повідомив депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна (позафракційний), керівництво області примушує вчителів шкіл вступати в Партію регіонів.

А в жовтні минулого року Рада громадських організацій Маріуполя заявляла, що працівників метзаводів імені Ілліча та «Азовсталь», які належать «Метінвест Холдингу», змушують вступати до Партії регіонів під загрозою звільнення. Власник цих підприємств Рінат Ахметов обіцяв провести перевірку. За результатами проведеної перевірки виявлено, що через партійний осередок Партії регіонів на комбінаті «Азовсталь» дійсно приймалися заяви працівників про вступ до партії.