В Європарламенті готують резолюцію щодо виборів у Росії

7 Березня 2012, 07:55

Голосування щодо резолюції відбудеться наступного тижня на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Зокрема, у вівторок, 6 березня,Верхофстадт повернувся до Брюсселя з Москви, де зустрічався з директором БДІПЛ / ОБСЄ Яношем Ленарчіком, лідерами партій «Яблуко»і «Парнас», був присутній на мітингу на Пушкінській площі.

«Я вважаю, що ці вибори, як і вибори в Думу, не можуть розглядатися як вільні і справедливі, що відповідають міжнародним стандартам Ради Європи та ОБСЄ», – підкреслив парламентарій.

«Ми повинні показати – те, відбувається зараз на вулицях Москви користується підтримкою міжнародного співтовариства. Діячам ЄС поки не настав час для привітань. Вінприйде тоді, коли почнуться реформи», – зазначив він.

За його словами, Євросоюз і Європарламент повинні підтримувати тиск на російську владу, щоб вона провела політичні, демократичні реформи, а саме – «допустила реєстрацію демократичних опозиційних партій, повернула прямі вибори губернаторів і прийняла інші заходи, передбачені пакетом політичних реформ, підготовленим робочою групою президента Мєдвєдєва. Зрештою, це повинно привести до виборів в нову Державну Думу».

Нагадаємо, на виборах президента Росії у неділю, 4 березня, перемогу здобув прем'єр-міністр Владімір Путін. Першими його привітали 

Захід стримано привітали Путіна президент Азербайджану, Киргизії, Таджикистану, а також президент та прем'єр-міністр України. Захід це зробив стримано.

Зокрема, спостерігачі від СНД і Китаю назвали вибори президента Росії демократичними. А спостерігачі від ОБСЄ та ПАРЄ зазначили, що хоча під час передвиборної кампанії нікому з кандидатів боротися не заважали, умови боротьби були сильно спотворені на користь одного кандидата – Путіна. Крім цього, вони заявили, що надто сувора система реєстрації кандидатів усунула з боротьби за пост глави держави кілька сильних учасників.

МЗС Росії в цілому задоволене оцінкою виборів президента Росії, яку дали спостерігачі ОБСЄ та ПАРЄ.