Експерт: через дії Митного союзу цукрова галузь України може збанкрутувати

2 Березня 2012, 16:04

Експерт назвав нецивілізованим, некультурним, грубим проявом щодо України дії Асоціації виробників цукру Митного союзу, які вимагають від Євразійської економічної комісії (ЄЕК) вжити заходів для того, щоб запобігти постачанню цукру з України за зниженими цінами.

Він зауважив, що Росія є не лише членом Митного союзу, а і майже стала членом Світової організації торгівлі (СОТ), і таке обмеження, якщо буде здійснене, суперечитиме правилам перебування країни в СОТ. За правилами і нормами цієї організації, каже експерт, жодна зі сторін, які підписали відповідні угоди, не можуть діяти в односторонньому порядку, якщо така дія не узгоджена.

«Якщо сторона обмежує постачання продукції митними, санітарними чи іншими способами, інша сторона мала би звертатися до арбітражних структур СОТ з відповідними скаргами. Цим має займатися уряд. Рішення СОТ мають обов'язковий характер», – пояснив експерт.

За словами Ланового, підприємства української переробної галузі можуть суттєво постраждати, якщо обмеження чи заборона продажів до країн Митного союзу буде введена.

«У нас вироблено 2,5 млн тонн цукру, з яких для внутрішнього ринку потрібно менше 1 млн тонн. Решта експортується. Заборона може спричинити серйозний обвал у галузі. Для переробної галузі буде банкрутство. Тому що підприємства не зможуть сплатити за кредитами, які понабирали. За цивілізованими нормами такі підприємства визнають банкрутами», – пояснив він.

Експерт також додав, що подібних ринків як у Росії, Казахстані та Білорусі, в України немає. У доступі до них діють квоти різного типу, до того ж ринки уже поділені. «Ми могли би Китаю продавати наш цукор, але цей ринок потрібно ще завоювати», – сказав він.

«Буряковий цукор у світі практично не виробляється. І в Росії, і в Казахстані, в Азії загалом виробляють тростинний цукор. Ми з погляду якості фаворити. Але Росії потрібно зменшити наші потужності. Ми можемо виробляти і 5 млн тонн, а значить буде здешевлення продукції. От вони в цьому і не зацікавлені», – додав він.

Нагадаємо, у лютому Росія вилучила з обігу і призупинила ввезення сирів сімох українських виробників. Разом з тим Україна 29 лютого призупинила ввезення молочної продукції, а також тварин, вразливих до африканської чуми, продукції та сировини з них із Білорусі.