Європа назвала вирок Луценка політичним, а США закликали звільнити екс-міністра

28 Лютого 2012, 16:04

Першими на вирок Луценка відреагували європейські політики.

У спільній заяві верховний представник із зовнішніх зв’язків ЄС Кетрін Ештон та комісар ЄС Штефан Фюле заявили, що Європейський Союз розчарований вироком Юрію Луценку та продовжить стежити за розвитком його справи під час апеляції. ЄС, зокрема, вважає, що вирок екс-міністрові свідчить про непрозорість і залежність судового процесу.

Занепокоєння вироком Луценку висловили МЗС Німеччини, Великобританії, Польщі та Франції.

У свою чергу міністр закордонних справ Швеції Карл Більд зазначив, що рішення Печерського суду «доводить те, що правова система в Україні в даний час використовується для того, щоб криміналізувати те, що, по суті, є політичною діяльністю».

Окремо відреагували на вирок Луценку деякі європейські політики. Зокрема, глава представництва ЄСв Україні Жозе Мануель Пінту Тейшера звинуватив Україну у застосуванні вибіркового правосуддя. При цьому він зазначив, що «завершення процесу угоди про асоціацію підірвано останнім розвитком подій в Україні».

Глава делегації Європарламенту з питань співпраці з Україною Павло Коваль (Польща) назвав вирок «надзвичайно драконівським». «Вирок примітний тим, що там  взагалі нема ознак корупції», – сказав він. 

У свою чергу депутат Європарламенту Павел Залєвський переконаний, що вирок Луценку має всі ознаки політичного вердикту. Він зауважив, що чергова резолюція по Україні буде в липні.

Доповідач ПАРЄ Марія-Луїза Бек вважає Луценка «жертвою політичної вендети».

А колишня заступниця голови Ліберальної групи в ПАРЄ та колишня співдоповідачка Моніторингового комітету ПАРЄ щодо України Ганне Северінсен у коментарі Тижню відзначила, що захист Юрія Луценка не мав ніяких шансів проти звинувачення, а вирок став не більше як прикладом «copy-paste».

Разом з тим США закликали владу України звільнити Луценка. Офіційний представник держдепартаменту Вікторія Нуланд також заявила, що США закликають українське керівництво забезпечити участь Луценка та інших ув’язнених екс-урядовців у політичному житті країни.

У свою чергу Канада вважає, що вирок Луценкові підриває інститути демократичного суспільства в Україні. Міністр закордонних справ Канади Джон Берд висловив упевненість, що цей вирок є політично мотивованим.  Він зазначив, що Канада продовжить відстоювати верховенство права й демократію в Україні.

Крім того, відмінити вирок Луценка закликають більше 20 правозахисних громадських організацій.

Як повідомила Українська Гельсінська спілка з прав людини, до звернення також приєднались більше 25 організацій країн-членів ОБСЄ. «Вирок Юрію Луценку – це черговий крок до руйнування верховенства права та незалежності правосуддя в Україні. Цей вирок відкидає Україну на багато кроків назад в її демократичному розвитку та ясно показує наполегливе прагнення української влади перекреслити здобутки українського народу за останні 20 років», – ідеться у зверненні.

Ще до винесення вироку Луценку Данський Гельсінський комітет з прав людини оприлюднив доповідь, де зазначив: незважаючи на те, яким буде рішення суду у справі Луценка, воно не буде результатом чесного судового розгляду в правовій системі, де є повага верховенства права та основних принципів прав людини.

Нагадаємо, 27 лютого Печерський районний суд Києва засудив Луценка до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна за перевищення службових повноважень на посаді міністра внутрішніх справ. Захист екс-міністра має намір оскаржити вирок.

Між тим представник Юрія Луценка в Європейському Суді Валентина Теличенко більше покладається на процедуру в Страсбурзі, ніж на українське судочинство.

Читайте також: Луценко може залишитись за ґратами більше, ніж на 4 роки