Експерт: передвиборчий штаб «регіоналів» зосередять в адміністрації Януковича

27 Лютого 2012, 13:20

Коментуючи заяву президента Віктора Януковича, що виборчий штаб «регіоналів» не очолюватиме Андрій Клюєв, політолог відзначив: «Припускаю, що багато хто не повірив президенту… Втім, думаю, у цьому присутня певна частка істини. Дійсно, важко повірити, що Клюєв, який традиційно опікується виборами Партії регіонів, взагалі до цього не матиме ніякого відношення. Я думаю, що він може впливати на підготовку до виборів. Однак, питання полягає не в персоналіях, хто очолюватиме штаб, а в тому, що головний штат підготовки до виборів буде зосереджений в Адміністрації президента. Такий висновок можна зробити з непрямих свідчень, витоків інформації, а також з точки зору банальної логіки. Крім того, мені здається, що Янукович не хоче, щоб уряд відволікався на передвиборні справи і можливо Клюєв більше зосереджуватиметься на питаннях національної безпеки, але в разі необхідності, я думаю, його можуть залучити до виборчої кампанії».

Водночас експерт вважає, що до виборчої кампанії Партії регіонів залучать віце-прем'єр-міністра, міністра інфраструктури Бориса Колеснікова.

«Між іншим нагадаю, що не всі кампанії Партії регіонів очолював Клюєв. Ще одним кандидатом може бути Колесніков, який також свого часу очолював штаб «регіоналів». Тим паче, головна місія Колеснікова завершується влітку поточного року – Євро-2012. Він активніше займатиметься виборами», – додав він.

За словами Фесенка, керівництво виборчою кампанією з АП практикувалося і за часів Леоніда Кучми.

«Припускаю такий варіант – загальне визначення конфігурації виборчої кампанії, політтехнологічне забезпечення виборів буде здійснюватися Адміністрацією президента. Між іншим, ця схема реалізовувалась ще за часів Кучми. І, до речі, Льовочкін тоді працював (в АП – Ред.). Можливо, знову відтворить таку функцію в АП. Однак, окремі стратегічні питання у підготовці Партії регіонів до виборів може курувати хтось із «регіоналів», наприклад, Колесніков або Клюєв», – зауважив політолог.

Крім цього, на думку Фесенка, Партія регіонів спробує використати так званий соціальний ресурс для збільшення кількості прихильників на виборах.

«Очевидно, що є бажання використати і соціальний ресурс, тобто повернути хоча б частину своїх виборців через підняття зарплат і пенсій перед виборами. Звісно, виникне проблема для залучення коштів, адже в бюджеті їх не дуже багато. Крім того, є додаткова проблема – 2012 рік припадає пік виплат із зовнішніх боргів. А треба буде знайти кошти хоча б для того, щоб утримати відносну соціальну стабільність. Думаю, для цього і поставлений Хорошковський, щоб знайти ці гроші. Втім, чи вдасться вирішити цю проблему, – питання відкрите», – пояснив Фесенко.

Щодо використання адмінресурсу, то за словами політолога, такий спосіб для перемоги на виборах спостерігатиметься в регіонах.