Посол ЄС підтвердив призупинення допомоги Україні за деякими програмами

11 Лютого 2012, 09:34

«Мені важко оцінити нашу допомогу в кількісному відношенні. Можу сказати, що півтора-два роки тому Україна показувала дуже добрий результат щодо використання допомоги, яку їй надавав ЄС, і допомоги, яка надавалася через інструменти Європейської політики сусідства», – сказав.

За його словами, за останні півтора року з'явилися проблеми, пов'язані з використанням цієї допомоги.
«Нині менш зрозуміло, як відбувається координація всієї діяльності, пов'язаної з використанням допомоги ЄС, зі збільшенням кількості адміністративних перешкод та іншими складнощами», – сказав Тейшейра.

Він додав, що йдеться і про ухвалення законодавства, яке «не відповідає тій допомозі, яку надає ЄС», зокрема закону про держслужбу. За словами дипломата, ЄС має можливість надати Україні в цьому напрямі допомогу на суму близько €70 млн, проте за такої ситуації цієї допомоги може не бути.

Тейшейра зазначив, що йдеться і про бюджетну підтримку з боку ЄС, на шляху якої також виникли перешкоди.

«Певні програми наразі призупинено саме через те, що українська влада не виконала тих умов, які передбачає впровадження цих програм. Це програми у рамках бюджетної підтримки в різних сферах і програми, що стосуються реформування публічної адміністрації», – сказав представник ЄС.

Він пояснив, що не варто інтерпретувати таку ситуацію як цілковите призупинення фінансування програм щодо Україні з боку ЄС. За його словами, йдеться про призупинення лише деяких програм до ухвалення відповідних рішень з боку української влади.

Як повідомлялось, 8 лютого газета «КоммерсантЪ-Украина»  написала, що Євросоюз припинив фінансування всіх програм бюджетної підтримки України обсягом понад €160 млн на рік через нецільове використання першого траншу на програми, що мають відношення до першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.

У відповідь офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Пітер Стано звинуватив видання у поширенні неправдивої інформації про діяльність ЄК, з вимогою її спростування.

Редакція газети пояснила, що вся наведена інформація правдива і попередила, що у випадку, якщо Єврокомісія наполягатиме на своїй позиції, видання залишає за собою право опублікувати документальні докази і надати свідчення людей, присутніх при бесіді журналіста з процитованим у статті чиновником ЄК, а також надати роздруківки процитованої в статті офіційної переписки газети з європейськими чиновниками.