Луганські чорнобильці вимагають від Азарова і Януковича виплатити заборгованості по пенсіях

9 Лютого 2012, 07:43

«Ми залишаємо за собою право відстоювати свої права і свободу», – наголошують луганські чорнобильці.

У зверненні вони вкотре вимагають від керівництва країни виконання вимог закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» повною мірою; виконання рішень суду щодо нарахування пенсій відповідно до статей згаданого закону і погашення заборгованості у виплаті пенсій з листопада 2011 року за рішеннями судів, які набрали чинності.

Автори заяви звертають увагу президента і прем’єра на те, що нарахування пенсій 1-ї категорії постраждалим з 1 січня 2012 року здійснюється з порушенням статей 22, 24, 46, 48, 49, 50, 55, 56, 58, 68, 92 Конституції України.

Під зверненням поставили підписи керівники Луганського осередку спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86», Регіонального відділення Міжнародного благодійного фонду інвалідів Чорнобиля Луганської області, місцевого осередку Всеукраїнської Чорнобильської народної партії у Луганській області та інші.

Нагадаємо, 16 листопада 2011 року в Луганську представники обласної організації «Союз Чорнобиль України» провели мітинг на захист своїх прав і встановили біля будівлі облдержадміністрації намет, в якому цілодобово перебували люди. Вони вимагали виплатити повною мірою пенсії, нараховані їм згідно з рішеннями судів.

6 грудня Луганський міський Фонд «Інваліди Чорнобиля» звернувся з відкритим листом до Януковича, в якому чорнобильці заявляли, що політика чинного уряду «знищує їх фізично».

28 грудня чорнобильці ухвалили рішення припинити акцію протесту і згорнули намет.

Наприкінці грудня Конституційний суд оприлюднив рішення, згідно з яким Кабміну було надане право визначати порядок і розміри соціальних виплат особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітям війни та особам, звільненим з військової служби, відповідно до фінансового ресурсу Пенсійного фонду в 2011 році.

А 26 січня Конституційний суд оприлюднив рішення, яким визначив, що суди при розгляді спорів про соціальний захист громадян можуть застосовувати нормативно-правові акти Кабінету Міністрів, видані в межах його компетенції на підставі Бюджетного кодексу і закону «Про державний бюджет» на відповідний рік.