Джерело: Новий голова СБУ отримав генерала за два роки

4 Лютого 2012, 16:23

За його словами, зовнішня контррозвідка КДБ займалася протидією іноземним розвідкам за межами СРСР.

За словами джерела, орден Червоної зірки, який Калінін отримав за службу в Афганістані в 1986 – 1988 роках, під час окупації цієї країни радянськими військами, найімовірніше, пов’язаний з діями проти західних спецслужб на території Афганістану.

Крім цього, Калінін є кандидатом військових наук за спеціальністю «розвідка та іноземні армії».

Читайте також: Супер-охоронець Януковича: СБУ очолив генерал, якому президент довіряє особисто

Також, за даними джерела, коли Калінін у квітні 2010 року був призначений Януковичем на посаду начальника Управління державної охорони України, він мав звання полковника. Таким чином, за неповних два роки нинішній керманич СБУ отримав підвищення на два генеральських ступені (генерал-майор, генерал-лейтенант).

На думку співрозмовника, генерал-лейтенант Калінін призначений керувати СБУ завдяки своїй віддаленості від великого бізнесу.

«Жодного помітного бізнесу в нього не було, хоча, чим він займався з 2005 по 2010, невідомо. Таким чином, Калінін буде цілком відданий людині, яка його призначила, – тобто президентові», – пояснило джерело.

Також співбесідник висловив думку, що перехід екс-голови СБУ Валерія Хорошковського до уряду пояснюється саме бажанням Віктора Януковича поставити на чолі спецслужби людину, котра не має бізнес-інтересів, і зберігатиме вірність винятково самому президентові.