Янукович та Азаров розійшлись у своїй оцінці взаємин з Молдовою

3 Лютого 2012, 06:29

«Відсутність політичних проблем у відносинах між нашими країнами є тим фундаментом довіри, який необхідний, щоб рухатися вперед, поглиблювати і розширювати наші двосторонні відносини», – наголосив Віктор Янукович на зустрічі з прем’єр-міністром Республіки Молдова Владом Філатом у Києві, повідомляє офіційний сайт президента.

«Активний двосторонній діалог, який останнім часом відзначається між Україною та Молдовою, відповідає нашим принципам і дружній основі, яка існує між нашими країнами», – наголосив Янукович. Він також звернув окрему увагу на хороші взаємини України й Молдови та наголосив на важливості їх подальшої розбудови. "Ми обговоримо питання торгово-економічного співробітництва, а також все, що стосується координації наших дій у напрямку європейської інтеграції" – додав президент. 

В той же час, на зустрічі прем’єр-міністра України Миколи Азарова зі своїм молдовським колегою тон розмови був дещо іншим. Так, глава українського уряду закликав молдавську сторону активізувати роботу з демаркації українсько-молдавського державного кордону у проблемних точках та щодо угоди про експлуатацію Дністровської ГЕС, передає ВВС. Крім того, Азаров попросив молдовських колег внести на розгляд парламенту законопроект щодо ратифікації угоди про співробітництво в сфері нацменшин. Він нагадав, що Україна ще минулого року виконала всі внутрішньодержавні процедури, які необхідні для набрання чинності зазначеної угоди.

Демаркатія є однією із найболючіших проблем у двосторонніх відносинах через те, що невирішене питання придністровської ділянки кордону. "Ми погодилися дати доручення відповідним відомствам докласти максимум зусиль для пришвидшення переговорного процесу і віднайдення прийнятних рішень на основі розумного компромісу", – сказав голова уряду Молдови.

Також Микола Азаров додав, що Київ стурбований ситуацією, коли український транспорт затримують і штрафують митні органи Молдови при перевезенні вантажів у Придністров'я. "Україна стурбована практикою накладення штрафів на українські траспортні засоби, які здійснюють перевезення вантажів на адресу підприємств Придністровського регіону",- сказав прем'єр, нагадавши, що відповідний українсько-молдовський документ не містить обмежень щодо переміщення товарів і транспорту через пункти перетину на придністровській ділянці

На зустрічі двух глав урядів йшлося також про визнання прав власності в районі Дністровського гідровузла. Це ще одна проблема, яку не вдається подолати протягом тривалого часу, адже залишилося ще 40 об'єктів на території України, на які претендує Кишинів.

Нагадаємо, як писав Тиждень, нещодавно відбувся візит в.о. президента Молдови Маріана Лупу до української столиці та його зустріч з Віктором Януковичем.