Спеціальне маркування для якісних українських продуктів харчування розробила Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів та Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка). Орєхов зазначив, що наявність емблеми на товарі буде гарантією того, що продукт якісний і вироблений з української сировини на українському підприємстві.
Він підкреслив, що наклейка емблеми не здорожує продукцію, а її нанесення – винятково добровільне бажання виробника.
За словами голови Укоопспілки Владислава Гончаренка, підприємства Укоопспілки першими приєдналися до цієї ініціативи, і на сьогодні вже 10 підприємств з 260, що входять в цю організацію, отримали право маркувати свою продукцію новою емблемою. Він зазначив, що асортимент продукції, яка буде мати нову емблему, в цей час налічує 5 позицій, у тому числі крупи, борошно, макаронні вироби, плодоовочеву консервацію та кондитерські вироби.
Гончаренко додав, що ця продукція буде доступна першочергово в роздрібній мережі Укоопспілки, яку розташовано переважно в сільській місцевості. За його словами, це перший етап проекту, і в подальшому інші підприємства Укоопспілки будуть приєднуватися до цієї ініціативи.
Орєхов зазначив, що до цієї ініціативи можуть приєднатися всі українські виробники і торговельні мережі, але не кожен виробник зможе отримати право брендувати своюї продукти цією емблемою.
«Продукти мають бути зроблені з української сировини і відповідати стандартам якості, що діють в Україні», – підкреслив він.
За словами ініціаторів акції, її головне завдання – надати можливість жителям України знати, де зроблено продукти харчування, які вони купують, і право вибору: купувати продукти українських виробників або іноземні аналоги.
Як повідомлялося раніше, Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики виявив генетично модифіковані організми у 5,9 % харчових продуктів, які виготовляють в Україні.
Зазначимо, що уряд ухвалив рішення про утворення моделі продовольчого контролю за зразками Євросоюзу.