У МОЗ обіцяють «з тверезою головою» закуповувати ліки

16 Січня 2012, 18:08

За її словами, також МОЗ працюватиме над забезпеченням прозорості і зменшенням ціни препаратів.

«Затримок із закупівлею препаратів однозначно не буде. Якщо в системі охорони здоров'я чогось кардинального не станеться і все буде планово, то я вам як глава комітету з конкурсних торгів та людина, яка відповідає за проведення закупівельних процедур, це можу гарантувати», – наголосила Калішенко.

Вона також вважає, що нині існує багато моментів, які відомству потрібно виправити в процесі торгів, «і лише досвід накопичених знань в системі охорони здоров'я дозволяє робити ці поліпшення вже в поточному році».

Калішенко пояснила, що процедуру торгів із закупівлі ліків в 2012 році міністерство почне з кінця січня, а всю процедуру торгів міністерство планує завершити максимально в вересні-жовтні.

«У цьому році буде простіше, оскільки закон про держзакупівлі дозволяє нам тепер продовжувати укладені в 2011 році договори на 20% на 2012 рік, а потім у спокійному режимі проводити процедуру торгів», – підкреслила заступник міністра.

Як повідомлялось, у листопаді 2011 року прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству охорони здоров’я створити державне підприємство з закупівлі ліків.

12 жовтня Кабмін створив Раду з питань функціонування системи охорони здоров'я на чолі з першим віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим, що фактично має взяти на себе всі основні напрямки роботи МОЗ, пов'язані з лікарським забезпеченням громадян, і перш за все взяти під контроль держзакупівлі.

Нагадаємо, МОЗ звинувачувало постачальників найбільш потрібних ліків для міністерства у зриві закупівель. Зокрема, за перших 6 місяців 2011 року року МОЗ України не придбало жодної упаковки лікарських препаратів – всі 240 тендерів закінчилися безрезультатно, у той час, коли 2010 року на закупівлю ліків держава витратила 3,5 млрд грн.