Екзит-пол: до парламенту Казахстану пройшло три партії

16 Січня 2012, 07:20

Так, як повідомила президент "Центру соціальних і політичних досліджень "Стратегія" Гульміра Ілеуова, до парламенту проходять "Нур Отан", "Ак жол" і Комуністична народна партія Казахстану.

"Народно-демократична партія "Нур Отан"- 81,3%, Демократична партія "Ак жол"- 7,2%, Коммуністична народна партія Казахстану (КНПК) – 7,1%", – заявила Ілеуова на прес-конференції в понеділок у Астані.

"Партія Патріотів Казахстану набрала 0,8%, ОСДП – 1,5%," Ауил "- 1,2%, "Аділет"- 0,9%", – додала вона. Опитування провели в 14 областях. Опитано 19 000 520 виборців на 196 виборчих дільницях.

Науково-дослідницька асоціація "Інститут демократії" публікує схожі дані.

"Це перемога не тільки партії "Нур Отан", це перемога всього народу. Наші громадяни проголосували за стабільність, спокій, толерантність, дружбу багатонаціонального народу. Навіть події в Жанаозені ще більше об'єднали нас. Самі жанаозенці дуже активно проголосували, сподіваюся, що вони теж підтримали наш курс. Це говорить про згуртованість казахстанців, їх бажання зберегти стабільність", – заявив Назарбаєв.

За офіційними даними, у всіх регіонах, за винятком столиці країни – Астани і міста Алма-Ати, зафіксовано високу явку виборців. Центрвиборчком повідомляє, що вона перевищила 75%.

Згідно з чинним законодавством, перші результати підрахунку голосів повинні з'явитися через 12 годин після того, як комісії приступили до реєстрації голосів.

Політологи не прийшли до єдиної думки, скільки партій пройде в парламент у результаті виборів. Частина експертів впевнена, що лише дві політичні сили зуміють набрати необхідну кількість голосів. Інші аналітики не відхиляють, що в парламенті Казахстану буде три партії.

У голосуванні взяли участь сім партій: пропрезидентська "Нур Отан", яка до цього часу була єдиною, представленою в парламенті, а також "Ак жол", Партія патріотів Казахстану, Комуністична народна партія (КНПК), "Аділет", об'єднана опозиційна партія ОСДП і "Ауил".

Згідно з новим законодавством, в мажилісі (нижня палата парламенту) повинно бути представлено не менше двох політичних партій. Навіть якщо зайняла друге місце партія не зможе подолати 7-відсотковий бар'єр, вона отримає право на депутатські мандати

Позначки: