У Донецьку чорнобильці зібралися під Пенсійним фондом і знову вимагають приїзду Азарова

12 Січня 2012, 15:37

Вони вимагають від влади виконати раніше ухвалені судові рішення щодо виплати їм пенсій у підвищеному розмірі, який зменшився у зв'язку з рішенням Кабінету міністрів.

Люди прийшли до управління Пенсійного фонду без жодних плакатів і гасел.

Як заявив один з представників ініціативної групи чорнобильців Володимир Сумароков, зараз вони працюють разом із юристами над зверненнями в Європейський суд з прав людини.

«Я сподіваюся, що до кінця місяця ми все-таки всі рішення людей, які тут зібралися, надішлемо і будемо чекати результату. Я думаю, що пан Азаров і наш Конституційний суд не скасує Декларацію про права людини та міжнародні закони», – заявив Сумароков.

За його словами, Конституційний суд тільки визнав конституційним Закон про бюджет, але ніде не обмовився, що рішення суду, винесені в 2007 році, скасовано.

Як заявив представник ініціативної групи Володимир Деркач, чорнобильці мають намір вимагати від голови Донецької обласної ради Андрія Федорука скликання позачергової сесії, в якій би взяв участь прем'єр-міністр Микола Азаров.

«Ми звертаємося до Федорука, щоб він найближчим часом організував позачергову сесію облради, запросив сюди Азарова, нехай вони в нього запитують, як він визначав пенсії ліквідаторам Донецької області», – заявив Деркач.

Нагадаємо, чорнобильці протестували в Донецьку з середини листопада через різке зниження розмірів пенсії. Вони розбили наметове містечко біля будівлі Головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області.

11 грудня велика частина ініціативної групи протестувальників після переговорів з губернатором Андрієм Шишацьким вирішила призупинити акцію взамін на гарантію виплати пенсій в повному розмірі за листопад і грудень 2011 року. Для цього було виділено гроші з обласного та місцевих бюджетів.

Зазначалося, що цю компенсацію виплачували не всім протестувальникам, а "за списком".

У той же час група чорнобильців не погодилася піти на запропонований владою компроміс. Їх намет демонтували силою.

Наприкінці 2011 року Конституційний Суд України визначив, що Кабінет міністрів має право встановлювати розмір соціальних виплат відповідно до фінансових можливостей держави.