Уряд Казахстану пообіцяв працевлаштувати нафтовиків, які вийшли на акції протесту

20 Грудня 2011, 21:13

Влада пояснила заворушення в нафтовому регіоні на заході країни діями "хуліганів" і пообіцяла жорстко припиняти подібні виступи. Масштаб жертв досі підтвердити складно, оскільки в місті введено надзвичайний стан, а телефонний зв'язок та інтернет працюють з перебоями.

У вівторок уряд пообіцяв майже двом тисячам звільнених нафтовиків нову роботу.

"Дуже важливо розглянути і вирішити питання про працевлаштування звільнених працівників – 900 осіб з Озенмунайгазу, і приблизно стільки ж з Каражанбасмунайгазу", – заявив віце-прем'єр Умірзак Шукеєв на засіданні уряду.

"Передбачається приблизно наступний алгоритм дій: звільненим працівникам буде запропоновано працевлаштування на великих підприємствах республіки, переважно в гірничодобувних і нафтогазових галузях, з наданням заробітної плати в межах 80-90 відсотків від їхнього колишнього заробітку".

Він додав, що уряд готовий відшкодувати витрати на переїзд і облаштування, а прем'єр-міністр Карім Масімов пообіцяв допомогти переконати роботодавців.

"Я вольовим порядком прийму всі необхідні рішення … Все, що стосується державних компаній, – ми приймемо рішення. Все, що стосується недержавних компаній, – ми в добровільно-примусовому порядку теж приймемо рішення", – сказав він.

Нагадаємо, заворушення в Жанаозені виникли в п'ятницю, 16 грудня, між поліцією і страйкуючими нафтовиками. В результаті зіткнень загинули 13 людей, постраждали більше 80. У соціальних мережах повідомляють, що жертв набагато більше.

У місто була введена бронетехніка. Поліція застосовувала зброю і сльозоточивий газ.

Позначки: