Казахський правозахисник: без дозволу центру у протестуючих ніхто не стріляв би

19 Грудня 2011, 08:58

«Насправді важко сказати щось певне, бо всі види зв'язку з Жанаозене заблоковані. До того ж там закрито аеропорт, перекриті всі дороги, в місто нікого не впускають. Словом, інформації вкрай мало. Наскільки я можу судити з тих уривків інформації, яка все ж надходить звідти, відбулися зіткнення між страйкуючими нафтовиками і поліцією. 16 грудня в День незалежності Казахстану робітники вийшли мітингувати на центральну площу, де міська влада збиралися провести святкові заходи. Не ясно, з чого почалися зіткнення з поліцією. Не ясно, що було раніше: страйкарі стали громити встановлені на площі трибуни або ще під час мирного мітингу поліція направила на них свою машину. Цілком імовірно, що зіткнення були спровоковані, щоб виправдати силове придушення протестів страйкуючих», – розповів дуванов.

За його словами, відомо, що поліцейську машину робочі перевернули, а потім і підпалили поліцейський автобус. Поліція у відповідь відкрила вогонь по демонстрантах.

«Повторюю, хоча ніякої точної інформації поки немає, але знаючи наші порядки, – без дозволу центру ніхто не буде відкривати стрілянину», – наголосив правозахисник.

Наразі, офіційно прокуратура визнала 14 загиблих, 86 постраждалих. За неперевіреними повідомленнями, які просочуються через інтернет, вбито до 50-и чоловік, більше 600 поранено, багато затриманих.

17 грудня у місті оголошено надзвичайний стан.

Детальніше про події в Казахстані читайте інтерв’ю Сєргея Дуванова в журналі "Український тиждень" №52