Переговори про об’єднання Київського патріархату з УАПЦ завершилось скандалом

15 Грудня 2011, 08:27

На офіційному сайті УПЦ КП у середу було обнародувано звернення Священного синоду церкви до архієреїв, священиків і віруючих УАПЦ, у якому автори заявили про припинення переговорів з автокефальною церквою, звинувативши в зриві діалогу главу УАПЦ митрополита Мефодія, пише «Коммерсант-Украина» у матеріалі «Патріарха не дали в обиду».

«Священний синод з жалем вимушений повідомити Вам – предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій і глава комісії з ведення діалогу митрополит Андрій своїми діями зірвали процес об'єднання УПЦ КП і УАПЦ в єдину помісну православну церкву», – говориться у зверненні синоду.

У зверненні сказано, що таке рішення було прийняте через позицію митрополита Мефодія, який першочерговою умовою об'єднання назвав відставку патріарха Філарета.

У Київському патріархаті позицію УАПЦ коментували емоційно. Так, секретар Священного синоду УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря) заявив виданню, що «УАПЦ як церкви не існує».

«Більшість єпископів автокефальної церкви мають по 10-12 приходів виключно на території Галичини, і ці люди намагаються нав'язати нам свою волю. На жаль, УАПЦ стала ретранслятором ідей Москви про відставку патріарха Філарета. Зараз в її керівництві знаходяться люди, що не мають відношення до ідеї автокефалії української церкви», – вважає єпископ.

За його словами, переговори з митрополитом Мефодієм припинені остаточно, але УПЦ КП розраховує на перехід до них окремих єпархіальних архієреїв, священиків і прихожан.

«У УАПЦ є багато розсудливих людей – ми спілкуватимемося безпосередньо з ними», – пообіцяв єпископ Євстратій.

В УАПЦ заявили, що Київський патріархат не хотів об’єднуватися а «хотіли поглинути УАПЦ».

«Так, ми просили Філарета піти, тому що його патріарший кукіль (головний убір патриарха.- ред.) – це ганьба і посміховисько для усієї України. Патріарх має бути один, і тільки після об'єднання усіх церков», – заявив виданню первоієрарх УАПЦ митрополит Мефодій.

«Під час зустрічі з Філаретом я сказав, що в переговорах повинна брати участь церква Московського патріархату і що нам слід отримати благословення Вселенського патріарха, але Філарет відмовився від цього», – додав митрополит Мефодій.

У найближчих планах митрополита Мефодія – зустріч з главою Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) митрополитом Володимиром (Сабоданом). «Спробуємо переговорити з ним і обговорити ситуацію, що склалася. У будь-якому випадку з ізоляції потрібно виходити, а єдиною перешкодою для цього є Філарет», – вважає митрополит Мефодій.

Переговорний процес між УПЦ КП і УАПЦ почався 14 вересня, після зустрічі глав церков – патріарха Філарета (Денисенко) і митрополита Мефодія (Кудрякова). Вони домовилися про створення комісії, яка вестиме переговори про створення єдиної церкви.

 

Як повідомлялось, у вересні патріарх Філарет заявив, що готовий піти з посади предстоятеля УПЦ КП, якщо в Україні буде створена єдина православна церква.