Президент Польщі збирається до Києва

24 Листопада 2011, 07:32

За даними прес-служби, Коморовський в Україні візьме участь в урочистостях на місці будівництва Військового цвинтаря у Биківні біля Києва.

Представник прес-служби також повідомив, що остаточна програма візиту ще узгоджується.

Цю інформацію підтвердив депутат Європарламенту від Польщі Павел Коваль в ефірі 5 каналу, коментуючи зустріч міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського з бізнесменом Рінатом Ахметовим.

«Вона (зустріч – Ред.) може бути сигналом для економічного середовища України. Нагадування, що пропозиція, яку подає ЄС, це справді добра пропозиція, яку в історії ЄС не отримувала жодна інша країна поза межами ЄС», – заявив він.

«Треба щиро сказати одне одному – ми поляки відчуваємо, що для України настав історичний момент. Моя робота, і робота міністра закордонних справ і візит президента Польщі, у найближчі тижні, показують, що ми також дуже переживаємо, чи це (асоціація з ЄС – Ред.) вдасться», – уточнив депутат.

«Ми просто не хочемо, щоб на східному кордоні Польщі постала нова залізна завіса», – підсумував Коваль.

Нагадаємо, 22 листопада під час прес-конференції з Президентом Литви Далею Грібаускайте у Києві Віктор Янукович заявив, що не виключає, що євроінтеграція України може бути «поставлена на паузу»

Як повідомлялось, раніше президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що успіх саміту «Україна – ЄС», запланованого на грудень місяць, залежатиме від вирішення справи Юлії Тимошенко.   

Деякі ЗМІ з посиланням на джерело в секретаріаті ЄврАзЕС поширили інформацію про те, що Янукович візьме участь у 32-му засіданні Міждержавної ради ЄврАзЕС 19 грудня. Водночас цього дня в Києві заплановано проведення саміту Україна – ЄС, де очікується парафування Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

У секретаріаті ЄврАзЕС повідомили, що не поширювали таку інформацію; запрошення Януковичу надсилали, але про його участь «потрібно уточнювати в Адміністрації президента України».

Міністерство закордонних справ України заявило також, що готується до саміту Україна-ЄС 19 грудня і нічого не знає про участь Януковича в засіданні Міждержавної ради Євразійської економічної спільноти (ЄврАзЕС) в Москві цього ж дня.

Радник президента Ганна Герман заявила: що «…на дипломатичній шахівниці доводиться робити несподівані ходи. І не завжди можна і треба їх пояснювати. Як усе це має сприймати суспільство? Треба просто вірити президентові. Вірити, що він робить усе, аби вибороти для своєї країни найкращі умови, і що президент зробить крок у той бік, який найбільше відповідатиме національним інтересам України».