Найкращі міністри фінансів ЄС у Швеції та Німеччині, найгірші – в Італії та Греції

23 Листопада 2011, 12:13

Найкращим міністром фінансів ЄС було визнано міністра Швеції Андерса Борга. Він отримав найвищі оцінки за його здатність боротися з економічними проблемами, хоча й за межами єврозони. Крім хорошої фінансової політики всередині країни Борг також, на думку головного економіста UniCredit Bank Еріка Нільсена, за останній рік значно покращив свій авторитет на міжнародній арені. Андерс Борг отримав найкращі оцінки також зважаючи за раннє визначення необхідності зміцнення банків та тактовне пояснення того, як Європа може використати уроки кризи в Швеції в 90-х роках. Його економіка функціонувала виключно добре в 2011 році, і принаймні частково, завдяки попереднім реформам та фіскальній розсудливості.

Другу сходинку рейтингу посів міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. Наступну сходинку посів міністр Польщі Яцек Ростовські. Характеризуючи Ростовські The Financial Times зазначили: «Прийшовши в уряд в 2007 році як технократ, він став адептом політики, який рішуче відкидав опозиційні пропозиції під час нещодавньої перевиборчої кампанії».

До п’ятірки найкращих потрапили також міністри Бельгії та Люксембургу. За ними розмістились міністри фінансів Словаччини, Великобританії та Чехії. Особливу увагу отримали міністр фінансів Ірландії (10-та сходинка) Віктор Гаспар, який після великих економічних труднощів минулого року зміг привести країну до помітного видужання, а також міністр Португалії (13-та сходинка), який не побоявся вжити рішучих заходів у складних умовах.

Разом з тим, найнижчу сходинку посів грецький міністр Евангелос Венізелос. Іншим розчаруванням рейтингу стала діяльність міністра фінансів Франції Франсуа Баруена. Жак Дельпла з Conseil d'Analyse Economique, який консультує уряд Франції, зазначає, що Баруен блідне поряд з його попередницею Крістін Лагард, (колишнім міністром фінансів року за версією TheFinancialTimes), яка наразі є головою МВФ. «Він виглядає все більш і більш схожим на нещасливого ​​Раймона Доменека, менеджера катастрофічні збірної Франції з футболу пів час  ЧС-2010», – зазначив Дельпла. Одну з останніх сходинок посів також міністр фінансів Італії Джуліо Тремонті.

У рейтингу було оцінено 19 найбільших економік ЄС, кожну з яких оцінили за різними категоріями. В кожній категорії міністри фінансів отримали бали від 1 (найкращий) до 19 (найгірший). Політичний аспект заснований на думках семи провідних економістів, які оцінили міністрів за трьома критеріями: їх ясністю, чи як добре вони розуміють, події, їх впливом на європейській арені, а також їх ефективністю в домашніх умовах.

Економічний аспект був заснований на семи показниках діяльності: відновлення з точки зору валового внутрішнього продукту в порівнянні з піковими до кризовими періодами, зростання цього року, рівень дефіциту, а також зміна з 2009 року, рівень заборгованості; прогнозована зміна рівня безробіття з 2008 по 2013 рік, і, нарешті , відхилення рахунку поточних операцій країни від балансу. Довіру ринку було оцінено за поточною прибутковістю 10-річніихоблігацій.