Дії влади довели чорнобильців до захоплення приміщень Пенсійного фонду

17 Листопада 2011, 15:23

Мітингувальники вимагають повернення розмірів пенсій, які були істотно знижені урядом з 1 листопада поточного року.

Так, першими будівлю ПФ окупували у Донецьку. 14 листопада чорнобильці прийшли до актової зали обласного управління ПФ для перемовин з керівництвом. Вони погрожували розпочати голодування, якщо їм не повернуть розмір пенсій і вимагали приїзду прем’єр-міністра Миколи Азарова. В результаті вони оголосили голодування і залишилися у залі на два дні. Протягом цього часу протестувальникам неодноразово погрожували порушенням кримінальних справ за захоплення приміщення державної установи. Трьох активістів, у тому числі лідера громадської організації «Чорнобиль-Єдність» Миколу Гончара, було госпіталізовано

У той же час у відставку подав Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Георгій Якименко. Микола Азаров заявив, що не збирається на переговори, адже у представників обласної влади є достатньо повноважень.

15 листопада Донецька обласна рада виділила 40 тисяч гривень на надання матеріальної допомоги 11 ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції з учасників акції протесту.

Нині голодування триває, біля будівлі Донецької облдержадміністрації встановлені намети протестувальників.

Такий вид протесту підтримали 15 листопада чорнобильці Харківщини. Близько 1000 людей захопили актову залу облуправління ПФ. Вони провели переговори з представниками обласної влади та посадовцями фонду.  В результаті заступник глави ОДА Ігор Шурма запевнив учасників акції, що керівництво адміністрації готове ввідстоювати їхні вимоги перед Кабміном. Учасникам акції також повідомили, що начальник головного управління Пенсійного фонду в Харківській області Віктор Ачкасов, який перебуває у Києві, пообіцяв губернатору Михайлу Добкіну, що очолюване ним управління не буде домагатися в судах перегляду винесених судових рішень щодо нарахування виплат. Після цього чорнобильці покинули приміщення.

16 листопада  близько 100 представників Львівського обласного благодійного фонду «Діти Чорнобиля Львівщини» захопили приміщення регіонального Управління Пенсійного фонду України у Львові і оголосили акцію протесту в зв’язку з невиплатою пенсій і невиконанням судових рішень з їх нарахування. Організатори заявили, що чорнобильці не збираються залишатися у приміщенні фонду, однак наступного дня готові розпочати безстрокову акцію протесту, до якої вдалися чорнобильці у Донецьку.

Того ж дня в  Луганську представники обласної організації «Союз Чорнобиль Україна» провели мітинг, в якому взяли участь 1,5 тисячі осіб. Навпроти будівлі ОДА встановлено намет, у якому цілодобово чергують чорнобильці.

Як відомо, на початку листопада у Києві та інших містах України пройшли масові акції протесту, у тому числі за участю представників чорнобильців та афганців, які протестують проти урізання їхніх пільг. Біля Верховної ради ці акції переростали у сутички та повалення паркану.

2 листопада чорнобильці протестували під Кабміном. Крім цього, чорнобильці пікетували будівлю Кабінету міністрів України 16 листопада. Між учасниками акції протесту та "беркутівцями" виникла сутичка