Українці прийшли до Тейшейри проситися у Євросоюз

16 Листопада 2011, 16:34

Як повідомляє кореспондент Тижня, про це йдеться у зверненні переданому учасниками руху сьогодні, 16 листопада, голові представництва ЄС.

«Громадяни України звертаються до вас з проханням підтримати асоціацію України з ЄС. Я громадянин України, але відчуваю себе європейцем, для мені важливі європейські цінності. Мені близькі і зрозумілі такі засади як демократія і верховенство права, права людини та інші основоположні принципи ЄС. Я впевнений, що підписання угоди про асоціацію між ЄС і Україною забезпечить безальтернативність європейського вибору моєї країни і змусить українську владу незалежно від персоналій зробити конкретні кроки у встановленні європейських норм у всіх сферах життя. Угода про асоціацію потрібна у першу чергу українському народу і прошу вас не відмовляти в географічному і цивілізованому виборі бути членами Європи», – йдеться у зверненні, під яким підписалися понад 600 користувачів соціальної мережі Facebook. 

У свою чергу, Тейшейра зауважив, що угода укладається з владою, а не з громадськістю.

«Ми також дуже хочемо, щоб Україна була у Європі, але Ви ж розумієте ми укладаємо угоду не з суспільством, а з владою, тому хочемо, щоб в України переважали демократичні цінності», – сказав Тейшейра.

Як повідомлялось, Державний міністр у Федеральному міністерстві закордонних справ Німеччини Корнелія Піпер допускає, що Німеччина не підпише угоду про асоціацію України з Європейським Союзом у випадку порушення прав людини в Україні.

Раніше посол Польщі в Україні Генрік Літвін допустив, що на саміті «Україна – ЄС» не буде парафовано угоду про асоціацію України з Євросоюзом.

Наприкінці жовтня Президент Віктор Янукович заявив, що розраховує на завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Україна – ЄС». Однак візит Януковича до Брюсселя, що очікувався на 20 жовтня, був перенесений. Таке рішення прийняли голова Європейської Ради Герман ван Ромпей і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Ромпей зазначив, що зустріч була відкладена на той час, коли умови для досягнення прогресу у двосторонніх відносинах будуть більш сприятливими.