Білоруський опозиціонер: в Україні поширюється вірус Лукашенки

16 Листопада 2011, 10:57

Зокрема, у своєму виступі Алєсь Міхалєвіч розповів американцям, що таке тюрма КДБ в Білорусі і як там знущаються над в’язнями.

Міхалєвіч також порівняв Лукашенку з Каддафі.

«Я закликаю США, Європейський Союз та міжнародне співтовариство не довіряти лібералізаційним іграм режиму. Співпрацюйте лише з незалежним громадянським суспільством у Білорусі, неурядовими організаціями, незалежними ЗМІ та демократичними активістами», – заявив Міхалєвіч.

Міхалєвич констатує, що режим Лукашенка перетворився на вірус і починає поширюватися на інші країни, зокрема Україну, де влада копіює напрацьовані методи контролю над громадянами.

«Білорусь – це така зараза нашого регіону, яка розповсюджується на Україну, Росію, але також навіть на Литву й інші демократичні країни, які вже входять до Європейського Союзу. Прикладом цього є те, що ми зараз маємо в Україні, це централізація в Україні, те, що ми маємо політичних в'язнів в українських тюрмах. Це все було напрацьоване в Білорусі. Російський приклад – це адміністративна реформа, коли Путін запровадив президентську вертикаль. Це вперше було зроблено в Білорусі, це вдалося і це було ефективно запроваджено в Росії, коли ліквідували самоврядування, ліквідували вибори губернаторів на місцевому рівні. Щось подібне відбувається в Україні», – заявив Міхалєвіч.

Раніше представники білоруської опозиції вже висловлювали свої підозри, що СБУ сприяє роботі КДБ Білорусі на території України.

Як повідомлялось, у жовтні чеський суд відхилив клопотання влади Білорусі про екстрадицію Міхалєвіча на батьківщину.

Представниця муніципального суду Праги Мартіна Лотакова назвала запит про видачу Міхалєвіча «неприйнятним», оскільки справа, за якою його розшукують в Білорусі, «має суто політичний характер».

Нагадаємо, Алєсь Міхалєвіч був одним із кандидатів на посаду президента на виборах у Білорусі у грудні того року. Згодом він опинився серед сотень арештованих внаслідок придушення акції протесту, учасники якої виступали проти переобрання Аляксандра Лукашенки.

Це перша закордонна подорож Алєся Міхалєвіча після отримання політичного притулку в Чехії.