ЄБРР готовий кредитувати українські підприємства в російських рублях

16 Листопада 2011, 08:28

Так, відповідаючи на запитання журналістів про те, чи розглядає ЄБРР можливість надання рублевих кредитів українським компаніям, він сказав:

«У принципі, це можливо. При цьому, якщо газові розрахунки переводитимуться в рублі, то в російських банків, особливо державних, тут (в Україні – Ред.) буде перевага».

Куусвек повідомив, що в Росії 40% загального обсягу фінансування, яке проводиться ЄБРР, здійснюється в російських рублях, а це близько 1 млрд. євро в рублевому еквіваленті.

Щодо очікуваних обсягів рублевого кредитування в Україні Куусвек сказав, що вони залежатимуть виключно від попиту на таке фінансування.

При цьому він зазначив, що валютні ризики при кредитуванні в рублях не нижчі за ризики, які виникають в українських підприємств при кредитуванні в доларах.

«Я б не сказав, що валютні ризики рублеві менше, аніж валютні ризики при кредитуванні в доларах», – сказав Куусвек.

Як відомо, місія МВФ перебувала в Києві й вела переговори з українською владою 25 жовтня-3 листопада щодо виділення чергвоого траншу кредиту. Потім МВФ повідомив про те, що місія вирішила зробити перерву в переговорах з Україною.

За словами прем’єра Миколи Азарова, пауза у запозиченнях виникла через вимоги МВФ підвищити тарифи на житлово-комунальні тарифи для населення, на що уряд висуває свої аргументи, очікуючи на перегляд газових контрактів і визначення справедливої, обґрунтованої  ціни на газ, від якої, власне, і залежать тарифи.

Потім Азаров заявив, що Україна обійдеться без кредитів МВФ в наступному році.

А 15 листопада постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що МВФ прогнозує поновлення переговорів своєї місії з Україною після завершення переговорів України й Росії за поставками газу.